Jöhet a sztrájk a hatvani Boschnál is?

A győriek sikeres harca erjedést indíthat meg.

Egyre nagyobb az elégedetlenség a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél, mert a munkavállalók úgy látják, valójában csak az országos minimálbéremelés szintjét éri el a munkáltató 15 százalék körüli alapbéremelési ajánlata, mivel azt a cafetéria juttatások alapbéresítével "sakkozta ki" a cégvezetés. Két további, környékbeli járműipari üzemnél is bérfeszültség alakult ki - írja a Napi.hu.

Három gyártóegységnél - köztük a hatvani Boschnál - is a kollektív munkaügyi vita eszközéhez nyúl az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz), amely a figyelmeztető sztrájk "előszobája" - értesült a Napi.hu Kozma Zsolttól, a képviselet elnökhelyettesétől.

A hatvani Boschnál 2018 november közepe óta folynak a bértárgyalások, a cégvezetés pedig az autóipar közelgő válságára hivatkozva eddig nem kívánta teljesíteni a szakszervezet követeléseit. A társaság nemrég pozitív felhanggal 15-16 százalékos béremelést jelentett be az üzemnél, azt azonban az ÉTMOSz szerint ezzel csak "kiszínezte" a viszonylag alacsony alapfizetés-emelést. Ez a számítás ugyanis tartalmazza az éves cafeteria-keret jelentős részének alapbéresítését is. A szervezet úgy látja: nem mindegy, hogy béremelésről, vagy valós jövedelem-emelkedésről van szó. Az utóbbit vizsgálva a növekmény mindössze körülbelül 8 százalékot - vagyis a 2019-es kötelező minimálbéremelés szintjét - éri el. 

A Boschnál a dolgozók éves, átlagos cafeteria-kerete mintegy bruttó 500 ezer forint volt, amelyből a cég 250 ezer forintot az alapbérbe kíván beépíteni. Az ÉTMOSz nem zárkózik el a cafeteria alapbéresítésétől, ám ennek feltételéül legalább két számjegyű bérfejlesztést követel.

Kozma szerint a munkáltató friss bejelentése széles körben felháborodást keltett - sokan úgy élték meg, hogy megvezették őket.