ENSZ: az élelmiszerellátás összeomlása fenyeget

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az élővilág sokszínűségének drasztikus csökkenése miatt összeomlás fenyegeti az emberi élelmiszerellátást.

A FAO adatai szerint az elmúlt húsz évben a bolygó növényzettel borított területének ötöde vált kevésbé termékennyé, folyamatosan fogynak az erdők, a füves puszták, a korallok, a mangrovék és a tengeri növények, valamint a halászati zónák harmadát teljesen kimeríti a túlhalászás. A termesztett növények és a tenyésztett állatok sokszínűsége is csökken.

A növényfajok 63, a madarak 11, a gombák és halak 5-5 százaléka magabiztosan halad a kihalás felé, a gerinces fajok 17 százalékánál negatív tendenciákat mutat a példányszám alakulása. Ha bizonyos fajok eltűnnek, a folyamatot lehetetlen lesz visszafordítani.

Élelmiszer

Graziano da Silva, a FAO főigazgatója arról beszélt, hogy az emberi élelmiszerellátás alapjait veszélyezteti a romló helyzet, amit elsősorban magunknak köszönhetünk, néhány ok:

  • vegyszerhasználat

  • ipari mezőgazdaság miatti talajromlás

  • erdőirtás

  • beépítés

  • vízbázisok kimerítése

  • környezetszennyezés

Graziano da Silva azt is hangsúlyozta, az emberiség még soha nem termelt ennyi élelmiszert, a kínálat viszont egyhangúvá vált, a termesztett növények kétharmadát 9 növényfaj jelenti, ezek a cukornád, a kukorica, a rizs, a búza, a burgonya, a szójabab, az olajpálma, a cukorrépa és a manióka. Az arány elképesztő, mert összesen 6000 termesztett növényfajunk van.

Ez az egyoldalúság komoly veszélyeket hordoz magában, mert ha jön valamilyen hatékony kártevő, ami elkezdi pusztítani a 9 növényfaj egyikét, hamar globálissá válhat az élelmiszerhiány. Példának a szóját hozta, ha valami történne a szójababbal, nem csak az hiányozhatna a boltokból, hanem a takarmányszerep miatt a hús és a sajt is.

(Guardian)