Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a BKV-nál az Egységes Közlekedési Szakszervezet

Az érdekvédőknek elege van Bolla Tibor kétkulacsos politikájából.

Nyílt levélben fordult a BKV elnök-vezérigazgatójához az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), miután a hónapok óta húzódó egyeztetések nem vezettek eredményre, és Bolla Tibor február 28-án mindössze 5 százalékos béremelést javasolt a közlekedési vállalat dolgozóinak.

Az érdekvédők megelégelték a céltalan macska-egér játékot, és a nevetséges, a béremelésekre és a bérrendezésekre egyaránt elégtelen felvetés helyett valódi bértárgyalásokat követelnek. Naszályi Gábor szakszervezeti elnök így üzent a BKV első emberének:

Tisztelt Elnök-vezérigazgató Úr!

Szakszervezetünk, az Egységes Közlekedési Szakszervezet kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a 2019-es bérmegállapodással kapcsolatban.
 
Indokolás:
 
Az Egységes Közlekedési Szakszervezet 2018. szeptember 11-én megfogalmazta béremelési igényét, amit el is juttatunk Önnek. Ennek ellenére csak november végén kezdődtek meg az egyeztetések.
 
A felek közös célkitűzése volt a januári megállapodás. Több forduló zajlott munkáltatói kiajánlás nélkül, amelyekből kiderült, a munkáltató is tisztában van azzal:
 
két számjegyű emelésre van szükség.
 
A bértarifarendszer véglegesítése mellett szükség van egyéb bérrendezésre is. Az általunk megjelölt szintű emelés minimálisan szükséges ahhoz, hogy a bérrendezés mellett érdemi emelés is megtörténjen.
 
A jelenlegi személyzethiányt, különös tekintettel a karbantartói állományra kizárólag béremeléssel lehet kezelni.
 
Az elmúlt évben a korábbi időszak elhibázott bérstratégiájának köszönhetően milliárdos összeget kellett költeni új dolgozók felvételére, ami elkerülhető lett volna,
 
ha az erre fordított összeget a meglévő dolgozókra költik.
 
Szakszervezetünk elvárja felelős döntések meghozatalát!
 
A mai napig a munkáltató részéről ajánlat nem érkezett. A február 28-án elhangzott 5 százalék körüli emelést nem tudjuk értelmezhető ajánlatként kezelni, hiszen korábban éppen Ön intett óva mindenkit, hogy erről a mértékről beszéljünk, mivel ez a mérték elfogadhatatlan. A 28-át megelőző hétvégén pedig Ön sajtóközleményben cáfolta az ilyen mértékű ajánlat lehetőségét, mely ismeretlen forrásból került hírként a médiához.
 
Mindezen okokból kifolyólag kérjük a kollektív munkaügyi vita időpontját és helyszínét minél hamarabb kijelölni. Az EKSZ elvárása továbbra is a korábban megjelölt 15% emelés, mely magában foglalja az elengedhetetlenül szükséges bérrendezési elemek ellentételezését is!
 
Tisztelettel:
Naszályi Gábor

Ahogy arról Naszályi Gábor korábban az Alfahírnek nyilatkozott, az EKSZ a 15 százalékos emelést tartaná megfelelőnek, mivel szerintük abból megnyugtatóan rendezni lehetne a bértarifarendszer anomáliáit. Portálunknak azt is elmondta: nagy valószínűséggel Tarlós István köthette meg az igazgató kezét a béremelés ügyében, a főpolgármesteren keresztül pedig maga Orbán Viktor szólhatott bele a BKV-bérek kérdésébe.

Végső esetben jöhet a BKV-sztrájk: a szakszervezetek szerint semmire sem lenne elég a vállalat által ajánlott emelés

A szakszervezeti vezető szerint meglepő volt Bolla Tibor elnök-vezérigazgató múlt hét csütörtöki ajánlata, hiszen a BKV vezetője még az egy héttel azelőtti tárgyalások során is úgy fogalmazott:"Ne is beszéljünk 5 százalékról, mert valaki még a végén azt olvassa ki ebből, hogy ennyi elég a béremelésekre."Ehhez képest mégis sikerült ezt az ajánlatot tennie a vállalatnak, ami Naszályi szerint ráadásul még szintén nem tekinthető biztosnak.