Megkapta az SMA-s nő levelét a kormányfő, de az életét megmentő javaslat vitájára nem volt kíváncsi

Rig Lajos személyesen adta oda Tóth Tímea levelét a miniszterelnöknek, akitől már több mint egy hónapja nem kapott választ. A nő életmentő kezelést szeretne, de ennek lehetőségétől a Költségvetési bizottság fideszes tagjai megfosztották. A Jobbik-frakció még egyszer megpróbálja keresztülvinni a javaslatot, de a tárgysorozatba vételi kérelméről tartott vitáról kivonulta kormánypártiak nagy része, a bent maradtak sem szólaltak meg.

Az azonnali kérdések órája után vitáztak arról a javaslatról, amellyel a propagandakiadások terhére csoportosítottak volna át 4 milliárd forintot az SMA-sok gyógyítására. Rig Lajos, a jobbikos előterjesztő arra emlékeztette képviselőtársait, hogy még Romániában kapja minden SMA-s kapja a kezelést. Arra kérte képviselőtársait, hogy 

"a holnapi szavazásnál ne azt nézzék, hogy milyen párt politikusa terjesztette be a javaslatot, hanem, hogy mennyi emberen segítenek."

A DK is támogatta a javaslatot, szerintük a génterápia "megnyitotta az utat a végső megoldás irányába" is, ezért szerinte, akik megakadályozták múlt héten a Költségvetési bizottságban a javaslat tárgysorba vételét, azok mérhetetlen embertelenségről tettek tanúbizonytalanságot. 

Az LMP-s Ungár Péter szerint uniós standard az ilyen kezelések fizetése, ezért nem kérnek teljesíthetetlen dolgot azok a betegek, akiknek a kezelését elutasította az egészségbiztosító. Szerinte

"a fideszeseknek már nem jelent semmit az, hogy emberéletekről van szó, mert nekik már csak egyvalami számít és az csak a Fidesz."

Bangóné Borbély Ildikó szerint felháborító, hogy ilyenkor mélyen hallgatnak a miniszterek és államtitkárok, utóbbiak közül volt bent mindössze négy a teremben. A szocialista politikus szerint több száz milliárdot osztottak ki év végén, ezért nonszensz, hogy 4 milliárd forint nem jut beteg emberek gyógyítására. Úgy fogalmazott: 

"Ha valóban fotosak nekik a keresztény értékek, akkor szavazzák meg, akár saját javaslatukként is."

A jobbikos Lukács László György ezután arról beszélt, hogy csak annyit kérnek a  Fidesztől, hogy látványberuházások helyett mentsenek meg embereket.

"Most legyünk legalább egyszer családapák, családanyák, és nézzük meg, hogyan tudjuk odaadni ezt a 4 milliárd forintot."

Fazekas Sándor, a bukott vidékfejlesztési miniszter ugyan folyamatos bekiabálással zavarta a felszólalókat, gombot nem nyomott, így nem tudhattuk meg a véleményét. Nemcsak neki, egyik fideszesnek sem. Ugyan azt sem lehet tudni, hogy hogyan szavaznak holnap a tárgysorozatba vételről, mindenesetre az biztos, hogy a miniszterelnök is ismeri már az izomsorvadásban szenvedők helyzetét, Tóth Tímea levelét ugyanis személyesen adta neki oda a vita előtt Rig Lajos.

Fotó: Béli Balázs/Alfahír