Orosz hátterű kémközpontot telepít Budapestre a Fidesz-kormány?

Komoly nemzetbiztonsági kockázatként értékelte a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költözését Bana Tibor, a Jobbik alelnöke. Az ellenzéki képviselő budapesti sajtótájékoztatóján ismét hangot adott pártja aggodalmainak a gyanús intézménnyel szembeni fideszes hozzáállás kapcsán.

A jobbikos honatya kijelentette: pártja a lehető leghatározottabban tiltakozik az orosz az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre költözése ellen, melyet komoly nemzetbiztonsági kockázatnak tart.

Emlékeztetett, hogy a pénzintézet kapcsán továbbra is fennállnak az általa már korábban összefoglalt veszélyfaktorok:

  • a magyar kormány indokolatlan előjogokat biztosítana a bank és az ott dolgozók számára, illetve
  • a bankkal együtt olyan, kétes hátterű személyek is diplomáciai mentességet kapnának, akiknek már a Budapesten tartózkodása is veszélyt jelentene Magyarországra nézve.

A köznyelvben csak KGST vagy KGB Bankként emlegetett pénzintézethez fűződő előjogok, mentességek kapcsán Bana feltette a költői kérdést:

vajon melyik, napról-napra keményen és becsülettel dolgozó magyar polgár kap hasonló privilégiumokat?

Felidézte: a bankkal kapcsolatban több szakember is kétségeket fogalmazott meg, például Káncz Csaba geopolitikai szakértő is, aki úgy fogalmazott:

"Egyértelműen ki kell mondanunk, hogy nem gazdasági, hanem politikai okok állnak amögött, hogy az IIB Budapestre költöztette székhelyét."

A bank körül nyüzsgő kétes figurákkal kapcsolatban a Jobbik alelnöke megjegyezte, hogy már maga a bankvezér, Nyikolaj Koszov is ilyen alak, hiszen családi háttere egyértelműen a KGB-hez köthető.

"Így nem túlzás azt állítani, hogy akár egy orosz hátterű kémközpont is létrejöhet Magyarországon"

- mondta Bana Tibor, aki szerint Orbán Viktor ehhez adja a nevét és ezt támogatja az általa vezetett kormány.

Szerinte ebből is egyértelműen látszik, hogy ez a kormány olyan érdekeket szolgál, melyek az Európai Unió destabilizálása felé hatnak és teljes mértékben kiszolgáltatják Magyarországot Oroszország számára.

Hozzátette ugyanakkor, hogy fontos jó gazdasági kapcsolatokat ápolnunk a Kelettel, Oroszországgal is, de a magyar szuverenitás egyoldalú feladását nem tudják elfogadni. Ezért a Jobbik mind hazai, mind nemzetközi szinten igyekszik felhívni a kormány árulására a figyelmet.

Bana Tibor hangsúlyozta, hogy a május 26-ai EP-választás után a Jobbik olyan képviselőket küld majd Brüsszelbe és Strasbourgba, akik kizárólag a tisztességes magyarok érdekeit szolgálják, és mindent megtesznek az ellen, hogy Orbánék keleti despotáknak szolgáltassák ki, illetve kivezessék az unióból Magyarországot.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Az IMF-hez hasonló mentességeket kap Putyin KGST-bankja

A Nemzetközi Valutaalapot megillető jogokkal fog bírni a székhelyét Magyarországra helyező Nemzetközi Beruházási Bank. A pénzintézet, melynek legnagyobb részvényese Oroszország, éppúgy diplomáciai, adó- és vámmentességet fog élvezni, mint az orbáni gazdasági szabadságharc fő ellensége, az IMF. Akkor a Fidesz véleményvezérei élesen kikeltek a nemzetközi pénzintézet jogai ellen.