Nagy baj lehet a Szent János Kórházban – közbeszerzésen keresnek szakszemélyzetet

Az intézmény hallgat.

Ápolói, ápolási asszisztensi, műtős szakasszisztensi, aneszteziológiai szakasszisztensi feladatok közreműködői ellátása – ezzel a meghatározással jelent meg a Szent János Kórház által kiírt közbeszerzés az Unió hivatalos lapjában február végén. 

Az intézmény honlapján akkor több mint 30 munkakört hirdettek, ebből 28-ban szakszemélyzeti pozíció, határidő nélkül. Mégsem lehetnek elegen a jelentkezők, ezt mutatja, hogy a kórház magánvállalkozásokkal szerződne, hogy biztosítsák az ellátást. 

A közbeszerzési dokumentációból kiderül: havi 5120 munkaórányi ápolási feladatot oldanának meg külső szereplővel, amelyet még 1240 órával megtoldhatnak. Ez kórházi forrásaink szerint nagyjából 30 ápoló munkaidejének felel meg. 

Ápolási szakasszisztenst havi 800 órányi munka elvégzésére keresnek, műtős szakasszisztenst pedig 200 órára. Az aneszteziológiai szakasszisztensi feladatokból 440 órányit szerveznének ki havonta.

Szinte biztos, hogy többet keresnek majd kollégáiknál

A magánszolgáltatóknál átlagosan másfélszer nagyobb bérezést kapnak azonos munkáért az ápolónők, mint az államtól, ahogy a többi területen is jóval magasabbak a fizetések.

A közbeszerzési felhívásban nincsen becsült érték, így nem lehet tudni, hogy nagyjából mennyi kiadást jelent majd a kórháznak a kiszervezés. Az is csak a győztes kihirdetése után derülhet ki, hogy a magánszolgáltatónak dolgozó szakszemélyzet valóban többet keres-e a kórház alkalmazásában állóknál, ha igen, akkor mennyivel.
 

Hetek óta rossz a lift a János kórházban - kézben viszik fel a beteget

Hetek óta kézben cipelik a betegeket a vizsgálatokra a János Kórház egyik belgyógyászati osztályáról, mert tönkrement az egyetlen betegszállító lift, és nem tudni, mikorra javítják meg. Az ATV-nek az egyik beteg hozzátartozója azt mondta, hogy édesanyja napok óta nem jut el az ultrahangra, ezért azon gondolkodnak, hogy maguk szereznek szakembert, aki megjavítja a liftet.

A közbeszerzés jelenleg a bírálati szakaszban van, egy hete értékelik a beérkezett pályázatokat.

Hiába érdeklődtünk az egy hónapja vezetőváltáson is átesett kórháznál az elmúlt hónapban hat alkalommal a közbeszerzés részleteivel kapcsolatban, nem voltak hajlandók válaszolni. A közpénzen folyó, közügyekkel kapcsolatos titkolózás miatt az sem derült ki, hogy a betegeket és a dolgozókat mennyire érinti hátrányosan az hiány, amit most magánszolgáltatókkal próbálnak megoldani.