Szilágyi György megpróbálta átneveztetni Pártállami Számvevőszékké az ÁSZ-t

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén tárgyalták az Állami Számvevőszékről, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvények módosítását, melyeket Áder János köztársasági elnök tavaly decemberben megfontolásra visszaküldött.

Az ülésen azonban történt némi közjáték, ugyanis Szilágyi György, a bizottság jobbikos tagja az elmúlt évek számvevőszéki működésével kapcsolatban szóbeli előterjesztést tett arról, hogy

az Állami Számvevőszéket nevezzék át Pártállami Számvevőszékké.

A javaslatról a bizottságnak szavaznia kellett, a kormánypárti képviselők azonban aligha meglepő módon nem támogatták a jobbikos javaslatot.

Szilágyi az Alfahírnek azt mondta,

a közvélemény megfelelő tájékoztatása érdekében lett volna szükség arra, hogy átnevezzék az ÁSZ-t.

Az ex-fideszes Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék az elmúlt években látszólag a hatalom végrehajtó ökleként osztott ki tíz- és százmilliós bírságokat az ellenzéki pártokra, miközben a kormánypártoknál szinte mindig, mindent a legnagyobb rendben talált.

Két nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy Domokos László írásban kért a képviselők jogaira nézve hátrányosnak tűnő intézkedést Kövér László házelnöktől azt követően, hogy ellenzéki pártok februárban „Fidesz pártszékház” matricákat helyeztek fel az ÁSZ székházának bejáratára egy demonstráció során.