Kigúnyolják Orbánt: azonnal tiltakozik a külügy, betiltják a Himnuszt: "majd megvizsgáljuk az ügyet"

Dunaszerdahely
Dunaszerdahely

Szlovákia a magyar külügyminiszter hümmögő bólogatása közepette az utóbbi évek   legvisszataszítóbb magyarellenes intézkedését hozza meg, ám a magyar diplomácia inkább egy szlovén hetilap Orbán Viktort ábrázoló karikatúrájával foglalkozik.

Itt tartunk, itt tart a magyar nemzetpolitika.

Álljon itt két hír, okulásként:

Szlovákia bünteti a magyar himnusz eléneklését, a magyar diplomácia nem tesz semmit.

(04. 03.) 

Egy szlovén lapban csúnya karikatúra jelenik meg Orbán Viktorról, a magyar diplomácia kézzel lábbal tiltakozik, jegyzéket ad át, felszólít, kioktat, fenyegetőzik

(04. 05.)

És akkor betiltják a magyar himnuszt Szlovákiában

Pár nappal ezelőtt robbant a hír, a Felvidéken többé nem énekelhetik el sem az őshonos magyarok, sem a látogatóba érkezők a magyar himnuszt, így döntött az Orbán-kormány hű szövetségese, majd annak ellenzéke, köztük a magyar képviselők többsége.

Megszoktuk már, hogy Nyugat-Európa a magyar idegengyűlöletre szuperérzékeny szenzorai rendre meghibásodnak az utódállamok egy-egy kirívóan magyarellenes intézkedése esetén, ám ennél sokkal nagyobb baj, hogy most már Budapest is néma csöndben tűri a gyalázatot, erejéből mindössze egy rövidke és nevetségesen gyengécske nyilatkozatocska futotta:

"Tájékozódunk, figyeljük az eseményeket, tájékozódunk a pontos jogi hatásokról, és a rendelkezésünkre álló információink szerint hamarosan megnyugtató megoldás születhet a kérdésre" 

- mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, miután rácsörgött szlovák kollégájára (jellemző módon, a külügyminisztériumtól két napig semmilyen közleményt, de még egy egyszerű választ sem lehetett kicsikarni).

 A kőkemény nyilatkozat mellett még arra is futotta a magyar diplomácia vezetőjétől, hogy egyetértsen a szlovák külügyminiszterrel abban, hogy "a két ország kapcsolatát a kölcsönös tisztelet alapjára kell helyezni."

Tehát magyarul: az országot teleplakátoló, fél világgal hadban álló, mindenhol sorosista összeesküvést képzelő és gyártó magyar kormány - miután sikeresen tönkre vágta saját és az ország renoméját - arra sem volt képes, hogy legalább a diplomácia szépen megválogatott szavainak szintjén tiltakozzon egyet. Holott az sem lett volna aránytalan lépés, ha a szlovák nagykövetet két napi, a külügyminisztérium csendes folyosóján eltöltött előszobáztatás és szőnyeg szélére állás után zavarják haza Pozsonyba tájékozódni egyet. A magyar nagykövetet pedig ugyanezzel a lendülettel hívják haza. 

Nem. A magyar kormány "tájékozódik, figyel és reménykedik", hogy hamarosan megnyugtató válasz születik a kérdésre és persze egyetért a kölcsönös tisztelet kapcsán.

Nem baj, épp most tiltották be a magyar himnuszt, de Szijjártó Péter egyetért. Nincs itt semmi gond.

Nem kell jártasnak lenni a diplomáciai nyelvben ahhoz, hogy elhelyezzük a térképen a magyar külügyminiszter nyilatkozatát, aminek lényegét most összefoglaljuk három szóban:

A Nagy. Büdös. Semmi.

Ez még azonban kevés lenne ahhoz, hogy a magyar kormány és diplomácia működését, erejét, de legfőképpen prioritásait elhelyezzük a térképen, ehhez elő kell vennünk a már említett szlovéniai hírt is. 

A Mladina szlovén hetilap március végi címlapja Orbán Viktort karlendítve, náci vezérként ábrázolja, mellette a szlovén szélsőjobboldali párt, az SDS vezetőivel. A ljubljanai magyar nagykövet, mint a magyar nemzeti érdekek képviselője, gyorsan olvasói levelet ír, majd - és ez az igazán meredek - diplomáciai jegyzéket ad át a szlovén külügyminisztériumban, mivel a címlap szerinte (vagyis a magyar diplomácia, még pontosabban a magyar kormány szerint) "átlépte a sajtó- és szólásszabadság határait és rontja a két ország kapcsolatait"

Orbán, szlovén lap

Hogy ez ne legyen elég, arra kérték a szlovén kormányt, hogy "a jövőben akadályozzák meg, hogy hasonló eset megtörténjen az országban."

Nem, ez a címlap nem sajtó- és szólásszabadság határait lépte át, hanem a jó ízlését. A karikatúra otromba, visszataszító, mocskolódó és súlyosan ferdít.

Pontosan olyan, mint a közpénzből fenntartott magyarországi Fidesz-sajtó, vagy hogy messzire ne menjünk: a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó szlovéniai médiumok. Ugye.

A helyzet roppant világos tehát: 

a magát előszeretettel nemzetinek tartó magyar kormány nem akarja vagy nem képes megvédeni a magyar érdekeket Szlovákiában, miközben a miniszterelnök személyét támadó szlovén újság címlapja miatt még diplomáciai jegyzéket is kiad, fenyegetőzik és kioktat.

Ennél tökéletesebben nem is foglalhatná össze semmi napjaink magyar nemzetpolitikáját.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

1
1
sss
2019. október 14. | 16:24
Ő az a polgármester, aki szabályosan elmenekült kollégánk elől.
Ő az a polgármester, aki szabályosan elmenekült kollégánk elől.
A volt miniszter értékelt: nem túl meglepő módon, nincs megelégedve az eredménnyel.
Bárhogy is próbálja kommunikálni az eredményeket a Fidesz, sikerült a NER-en sebet ejteni: a Fidesz korántsem folytathat tovább következmények nélküli, akadálymentesített politizálást. Vélemény.
A tegnapi önkormányzati választás átrajzolta a politikai erőviszonyokat, stratégiai irányt mutatott az ellenzéknek a kormányváltás célja felé, megtörte a Fidesz 2006 óta tartó győzelemsorozatát az országos választásokon, és rámutatott az Orbán-rendszer gyenge pontjára. Az ellenzék terepet, felelősséget, eszközöket kapott az építkezésre és a kormányváltó alternatíva kimunkálására.