Lélegzetelállító kompozíciók, tragikus vagy örömteli emberi sorsok

Tizennégy kategóriában már korábban ismert volt a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat „dobogósainak” személye és művei. A két legrangosabb díj, a legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíj, valamint a legjobb emberközpontú ábrázolásért járó André Kertész-nagydíj nyerteseit azonban csak a kiállítás megnyitóján hirdették ki.

276 fotós 2462 pályaművében összesen 6305 fényképet küldött be a 37. Magyar Sajtófotó Pályázatra, melyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya hirdetett meg a 2018-as évben készült fotókra. A közéleti fotókat kedvelőknek „szerencséjük” volt, hiszen év végén a rabszolgatörvény botrányos elfogadása, valamint az azt követő tiltakozáshullám is remek „alapanyagot” szolgáltatott. De emellett volt téli olimpia, foci-vb, Vidi az Európa Ligában, hajléktalantörvény, otthonápolás és választás is. Állandó témát tud szolgáltatni a cigány mélyszegénység és jómódúság közti kontraszt is, a mélyszegénységből történő kitörés, és persze a természet, ennek kapcsán pedig a környezetvédelem.

A kiállítások történetében első alkalommal a MÚOSZ Nagydíj és az André Kertész-nagydíj nyertes pályázóit csak a kiállítás megnyitóján hozták nyilvánosságra, a nyertes pályaműveket is csak a megnyitó ünnepség során leplezték le.

Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója a megnyitón felvillantotta az intézmény névadóját bemutató állandó kiállítás látványterveit, majd átadta a Fotóriporteri Életműdíjat Szebeni András fotóművésznek.

Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya örömét fejezte ki, hogy a pályázók között egyre több a hölgy, valamint hogy egyre nő a szociofotó súlya is.

A kiállítást végül Vámos Miklós nyitotta meg, aki a sajtószabadság és a sajtó sokszínűsége mellett tette le a voksát. A nyomtatott médiát hiányolta, mint fogalmazott, „napilapok alig vannak”, de azt kérte, a sajtófotó ennek ellenére tartson ki!

Az Alfahír fotósa, Béli Balázs szintén beadta pályázatát, Szokatlan jelenetek a Parlamentben című sorozata a Képriport kategóriába tartozik. Fotós kollégánk pályázati anyagának három fotója is szerepel az év sajtófotóit tartalmazó albumban.

Munkatársunk három fényképe is bekerült az év fotói közé | Alfahír

Munkatársunk három fényképe is bekerült az év fotói közé

Természetesen Béli Balázs kollégánkkal, aki korábban maga is nyert díjakat, a helyszínen tekintettük meg a megnyitót, képgalériánk az ő élményeit örökíti meg.

Szebeni András
Szebeni András
13

És akkor lássuk a díjazottakat, illetve a győztes pályaművekből egy ízelítőt:

MÚOSZ Nagydíj a legkiemelkedőbb teljesítményért

Radisics Milán (szabadfoglalkozású): Hogyan formálja a víz a Földet

André Kertész-nagydíj a legjobb emberközpontú ábrázolásért

Bődey János (Index.hu): „Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket.”

Fotóriporteri Életműdíj

Szebeni András fotóművész, Érdemes Művész

Molnár István-díj az elmúlt év legjobb, fotókat felhasználó tipográfiai tervéért

Bácsi Róbert László, Halász Gabi és Urbán Ádám

Különdíjak

Escher Károly-díj a legjobb hírképért: Mónus Márton (MTI/MTVA)

Munkácsi Márton-díj a legjobb kollekcióért: Kurucz Árpád (Magyar Idők)

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter: Török János (Délmagyarország)

Szalay Zoltán-díj a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotográfusnak: Mónus Márton (MTI/MTVA)

Dicséretben részesült

Sóki Tamás (MTI/MTVA külső munkatárs): Délibáb

Komka Péter (MTI/MTVA): Ferences Szegénygondozó Nővérek

Török János (Délmagyarország): Éjszakai behúzás

Hír-, eseményfotó

1. díj: Mónus Márton (MTI/MTVA): Lufi

Lufi (Hír-, eseményfotó, 1. díj; Escher Károly-díj, a legjobb hírképért; Szalay Zoltán-díj, a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotográfusnak)
Mónus Márton (MTI/MTVA)

A nyertes pályamű a választásokat követően készült, a 2018. április 14-i ellenzéki gyűlésen. Éles kontrasztot alkot a mobiltelefonjaikkal világító tömeg, illetve az este sötétsége, amelyből csak a piros-fehér-zöld „luficsokor” bukkan elő.

2. díj: Koszticsák Szilárd (MTI/MTVA): Látogató

3. díj: Huszti István (Index.hu): Oszlatás

Képriport

1. díj: Zsolnai Péter (Bors): Rabszolgatörvény

Rabszolgatörvény (Képriport, 1. díj)
Zsolnai Péter (Bors)

A győztes, fekete-fehér sorozat a rabszolgatörvény elfogadását követő tiltakozásokat örökíti meg. Az itt bemutatott képen a fotós egy kollégája kutatja a tüntetők maguk után hagyott nyomait. A lángok fényében csak a fotóriporter kontúrja látszik.

2. díj: Balogh Dávid (szabadfoglalkozású): Magyar Nemzet utolsó napja

3. díj: Mónus Márton (MTI/MTVA): Élet a halál után

Mindennapi élet (egyedi)

1. díj: Reviczky Zsolt (HVG): Színes álom

Színes álom (Mindennapi élet (egyedi), 1. díj)
Reviczky Zsolt (HVG)

A nyertes fénykép 2018. október 14-én, az otthontalanokat büntető törvény előestéjén készült. A fotón egy hajléktalan alszik a Ferenciek tere színesen megvilágított aluljárójában. A vaskos oszlopokhoz képest aprónak tűnik az alak, ami az elrejtőzésre és a kiszolgáltatottságra utal.

2. díj: Sándor-Tóth Zsuzsanna: Fejés az esztenán

3. díj: Marosfalvi Péter (Zsaru Magazin): Egyetemre megy a ló

Mindennapi élet (sorozat)

1. díj: Bődey János (Index.hu): „Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket.”

„Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket.” (Mindennapi élet (sorozat), 1. díj; André Kertész-nagydíj a legjobb emberközpontú ábrázolásért)
Bődey János (Index.hu)

A győztes pályamű elnyerte a legjobb emberközpontú ábrázolásért járó André Kertész-nagydíjat. A sorozat a 26 éves, többszörösen fogyatékos Niki és családja életét mutatja be. Niki otthoni és intézményi ápolásra szorul, előbbit édesanyja és édesapja végzi Budapesten. Az édesanya havi 52 800 forint ápolási díjban részesül. A szülők aggodalmából jött a sorozat fent olvasható címe. Az itt bemutatott fotón Niki a húga, Dóra ölelésében látható.

2. díj: Kölcsey Sára (szabadfoglalkozású): Anyás reggel

3. díj: Ajpek Orsolya (Index.hu): Pontos napirend nélkül könnyen szétesik a valóság

Emberábrázolás – portré (egyedi)

1. díj: Páczai Tamás (Képmás Magazin): Búcsújárók

Búcsújárók (Emberábrázolás – portré (egyedi), 1. díj)
Páczai Tamás (Képmás Magazin)

A nyertes fotó jómódú szlovákiai cigányokat ábrázol, akik 2018. szeptember 8-án a cigányság egyik legszentebb búcsújáró helyére, Csatkára érkeztek. A fotón szereplő alakok öltözékét, kiegészítőit érdemes megfigyelni.

2. díj: Boncsér Orsolya (szabadfoglalkozású): Lányok

3. díj: Cséfalvay Á. András (szabadfoglalkozású): Nefelejcs

Emberábrázolás – portré (sorozat)

1. díj: Kállai Márton (Szabad Föld): Gyásztörés

Gyásztörés (Emberábrázolás – portré (sorozat), 1. díj)
Kállai Márton (Szabad Föld)

Az első helyezett sorozat Sztojka „Kalapos” Zoltánról szól, aki ősi cigány hagyomány szerint, gyásztörés során búcsúzik halott féltestvérétől. Az itt látható fotón Zoltán már megvált a gyász alatt növesztett szakállától, valamint fekete ruházatát is színesre cserélte.

2. díj: Ladjánszki Máté (szabadfoglalkozású): Politikus portrék

3. díj: Marjai János (24.hu): Hasznos holmik

Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi)

1. díj: Csudai Sándor (Origo): Konfetti

Konfetti (Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása, fotóriporteri eszközökkel (egyedi), 1. díj)
Csudai Sándor (Origo)

A nyertes pályamű a 2018-as Balaton Sound utolsó koncertjén készült. A kicsit eltolt perspektívából „lőtt”, mozgalmas fotón a színes konfettieső mögött az éjszaka sötétje és a lazán öltözött fesztiválozók tömege alkotja a kontrasztot.

2. díj: Nagy András (MTI/MTVA): Hosszabbítás

3. díj: Nagy Szabolcs (szabadfoglalkozású): Szeletel, menetel, dobozol – Kolorádó fesztivál, Nagykovácsi, 2018. június 14.

Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (sorozat)

1. díj: Kurucz Árpád (Magyar Idők): Konferencia pillanatok

Konferencia pillanatok (Művészet – műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (sorozat), 1. díj; Munkácsi Márton-díj a legjobb kollekcióért)
Kurucz Árpád (Magyar Idők)

A győztes sorozat – ellentétben az előző kategória fődíjasával – teljesen nélkülözi a kinezikus elemeket. A szabályos mértani formákat csak egy-egy szokatlan tárgy vagy alak formája töri meg. A sorozatnak ezen a képén ezt a szerepet a konferenciaterem biztonsági alkalmazottja tölti be.

2. díj: Kurucz Árpád (Magyar Idők): Üres formák

3. díj: Kállai Márton (Szabad Föld): Werk

Sport (egyedi)

1. díj: Ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású): Pillangó

Pillangó (Sport (egyedi), 1. díj)
Ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású)

A kategória győztes fotója 2018. február 21-én készült a kaposvári Csík Ferenc uszodában egy víz alatti, búvárfelszerelés segítségével. A felvétel azt a pillanatot ábrázolja, amikor Tiba Benjámin, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola úszója pillangóúszásban a víz alá csap és levegőt fúj ki.

2. díj: Kurucz Árpád (Magyar Idők): Valentino Rossi

3. díj: Illyés Tibor (MTI/MTVA): Vízfüggöny mögött

Sport (sorozat)

1. díj: Zoltai András (szabadfoglalkozású): Az esély – Posztszovjet sportörökség Örményországban

Az esély – Posztszovjet sportörökség Örményországban (Sport (sorozat), 1. díj)
Zoltai András (szabadfoglalkozású)

A nyertes fotósorozat Örményországban készült, a fő mondanivalója pedig az, hogy a nemzetközi konfliktusok és gazdasági recesszió sújtotta országban a sport még ma is az első számú kiugrási lehetőség, emellett a nemzeti identitást is erősíti. A sorozat itt látható fotóján Gagik Xacikyan többszörös korosztályos bajnok és társa látható az olimpiai bajnok Albert Azaryanról elnevezett jereváni sportcsarnokban. A fényképen a feltűnően sötét tónus mellett kiemelkedik a két sportoló testhelyzete közti üvöltő kontraszt: míg a gyűrűn függő Gagikon ruha alig van, és izmai szemmel láthatóan feszesek, pihenő, mobiltelefonozó társa teljesen felöltözve, ellazult testhelyzetben várakozik.

2. díj: Varga Dzsenifer (szabadfoglalkozású): Vakfoci

3. díj: Fekete István (szabadfoglalkozású): A Tabánból az NB2-be

Természet és tudomány (egyedi)

1. díj: Ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású): Nylon

Nylon (Természet és tudomány (egyedi), 1. díj)
Ifj. Lőrincz Ferenc (szabadfoglalkozású)

A győztes fénykép a tengerek emberi szennyezésére hívja fel a figyelmet, mely már a hírekben is egyre nagyobb teret kap. A teljesen természetes fotón az egyetlen szintetikus anyag a delfin fején levő nylonzacskó. A fotós azt írja, bár azt nem tudta elvenni az állattól, de végül felhozta a víz alól.

2. díj: Kovács Norbert (szabadfoglalkozású): Lendület

3. díj: Tökölyi Csaba (szabadfoglalkozású): Köntös

Természet és tudomány (sorozat)

1. díj (megosztva): Máté Bence (Fotonatura Kft.): Fények és árnyak

Fények és árnyak (Természet és tudomány (sorozat), 1. díj, megosztva)
Máté Bence (Fotonatura Kft.)

Máté Bence nem ismeretlen a világ fotósai között sem: az egyetlen, akit Az év ifjú természetfotósának és Az év természetfotósának is megválasztottak. Mostani sorozata rendhagyó: gyakorlatilag a fekete és az arany színeivel, illetve azok árnyalataival játszik. Az itt bemutatott fotón egy vidra és az ő jeges vízen feltűnő tükörképe látható.

1. díj (megosztva): Radisics Milán (szabadfoglalkozású): Hogyan formálja a víz a Földet

Hogyan formálja a víz a Földet (Természet és tudomány (sorozat), 1. díj; MÚOSZ Nagydíj a legkiemelkedőbb teljesítményért)
Radisics Milán (szabadfoglalkozású)

Radisics Milán fotósorozata elnyerte a MÚOSZ Nagydíját is. Az absztrakt művészeti alkotásokra emlékeztető fényképsorozat a víz útjainak evolúcióját mutatja be tizenegy országban készült képek révén. A fotós célja volt felhívni a figyelmet a víz sokszínűségére és fontosságára a klímaváltozás arcain keresztül. Az itt látható fotó a svédországi Malsjön-tavon készült. A jégen látható repedések az első fagyos éjszakán kicsapódó metán révén jöttek létre, mikor a buborékok megrepesztették a jeget.

3. díj: Barabás Ákos (Székelyhon.ro): Medvekrízis Székelyföldön

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)

1. díj: Giampiero Assumma (szabadfoglalkozású): Hajléktalanként élni Budapesten

Hajléktalanként élni Budapesten (Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi), 1. díj)
Giampiero Assumma (szabadfoglalkozású)

A kategóriagyőztes független olasz fotográfus pályaműve egy Kálvin téri hajléktalan párt ábrázol. A szürke járólap, a hiányos öltözék, valamint a hideg színek a kilátástalanságot sugallják.

2. díj: Reviczky Zsolt (HVG): No go zóna

3. díj: Röhrig Dániel (Adathír.hu): Választás 2018

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

1. díj: Révai Sára (Nlcafe.hu): A remény útja, Ózd–Brüsszel retúr

A remény útja, Ózd–Brüsszel retúr
Révai Sára (Nlcafe.hu)

A nyertes sorozat Ózd mélyszegénységben élő cigánygyerekeiről, a cigány népdalokat éneklő Várkonyi Csibészekről szól. Az együttes a Nemzetközi Roma Nap alkalmából meghívást kapott az Európai Parlamentbe, hogy koncertet adjanak. A srácok korábban még repülőt sem láttak közelről, a sorozat itt bemutatott képe a repülőtéren készült, nem sokkal a felszállás előtt.

2. díj: Cséfalvay Á. András (szabadfoglalkozású): Ágnesék

3. díj: Sivák Zsófia (szabadfoglalkozású): Hajnalhasadásig

A 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (1065 Budapest, Nagymező u. 8.) első emeletén tekinthető meg 2019. május 12-ig ünnepnapok kivételével 11 és 19 óra között.