Bocsánatot kért a szlovén karikaturista Orbán Viktortól, megnevezte a bűnösöket is

Bocsánatot kért a szlovén karikaturista Orbán Viktortól, megnevezte a bűnösöket is

Beszámoltunk arról, hogy végül már hivatalos diplomáciai jegyzékben tiltakozott Szilágyiné Bátorfi Edit, hazánk ljubljanai nagykövete egy Szlovéniában Orbán Viktorról megjelent karikatúra miatt. A rajzon Orbánt - nem túl ízlésesen - egy szélsőjobbos (náci szerű) figuraként mutatják, akihez hozzábújnak a helyi hasonló gondolkodású szlovén SDS tagjai.

A szlovákiai himnusztiltás esetével ellentétben, itt asztalra csapott a magyar külügy, és azt kérték a szlovén kormánytól, hogy akadályozza meg a hasonló eseteket (vö.: sajtószabadság).

Mindenesetre Tomaž Lavrič karikaturista most nyílt levelet küldött a magyar nagykövetnek, amelyben elnézést kért - hivatkozik a 444 a Karikatúra Klubra.

  • “Hálás vagyok a magyar nagykövetnek, és arra kérem, fogadja el őszinte bocsánatkérésemet, amiért a miniszterelnökét a Mladina lapjain szemtelenül és teljesen valószerűtlenül ábrázoltam. Abszolút jogosan háborodott fel rajta”
  • “Az ön által küldött levél után mélyen magamba néztem, és felismertem, hogy hibáztam. Tudom, hogy ami történt, nem lehet semmissé tenni, de hadd hozzak fel néhány érvet védekezésképp, hiszen én is csak a körülmények ártatlan áldozata vagyok. Hadd mutassak rá a történet igazi bűnöseire.”
  • “Első helyen áll természetesen az a kommunista oktatási rendszer, ami agymosást végzett rajtam, és megtörte a nemzet- és vallástudatomat. Bűnösök még a lap főnökei és szerkesztői, akiket jobban kéne figyelni és időben megállítani, hiszen tudják, hogy én milyen felelőtlen és naiv vagyok politikai kérdésekben, meg hát mindenről elhiszem, hogy az úgy van, ahogy. És végül, de nem utolsósorban, bűnös a mi elnéző igazságszolgáltatásunk, ami nem bünteti az ennyire kirívó társadalmi szabálytalanságokat.”