A Fidesz csak a gazdagoknak kedvezne a családvédelemben

A Fidesz csak a gazdagoknak kedvezne a családvédelemben

A Jobbik viszont teljes körű támogatást és bérlakásprogramot szeretne.

Nagyon sokat vitatkoztunk a Fidesz családtámogatási programjáról, amit én fékezett habzásúként jellemeztem a teljes körű jobbikos javaslathoz képest, amit a törvényhozás elé terjesztettünk - mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy pártja a javaslatban 12 pontban fejtette ki, hogyan lehetne érdemben segíteni a magyar családokon, ehhez képest a Fidesz csomagjából az alábbi rászoruló csoportok maradtak ki:

  • az albérletben élő, óriási nehézségekkel küzdő, a kivándorlási spirál által legjobban fenyegettetett magyar fiatalok,
  • az anyagilag kevésbé tehetősek, akik a CSOK-ot azért nem tudják igénybe venni, mert kettejük fizetése együtt sem éri el a 300 ezer forintot, így a bank szóba sem áll velük,
  • azok is kimaradtak, akik lakáscélú előtakarékosság állami lábával gyűjtötték össze a CSOK önrészét, a Fidesz azonban megszüntette a lakhatási célú megtakarítások halmozásának lehetőségét.

Z. Kárpát Dániel rámutatott, hogy a kormánypárt csupán a társadalom felső középosztálytól felfelé található részének kedvez,

ennek köszönhetően milliókat zárnak ki a családtámogatási rendszerből.

A Jobbik alelnöke szerint a kormánynak sem a vidéki, sem a fővárosi albérletárak elszabadulására nincs válasza, sőt ezt "saját, otromba gazdaságpolitikai beavatkozásaival még gyorsította is".

"Ráadásul úgy sikerült fölvernie az ingatlanárakat, hogy Magyarországon nem is épül elég lakás, pláne magánszemélyek által"

- tette hozzá Z. Kárpát, aki szerint hiába a CSOK-os pörgetés, még a 2000-es évek közepének szintjét sem éri el a magyar gazdaság.

A jobbikos honatya szerint az is jól megfigyelhető, hogy a kedvezményes lakásáfa kifutásáig profitot termelő lakópark-projektek egy jól behatárolható, fideszes gazdasági oligarcha-kör kezében összpontosul. Figyelmeztetett: ha a kedvezményes lakásáfa lefutásával, a piac "befagyni látszik".

Mint fogalmazott, a Jobbik javaslata ezzel szemben több irányú: egy állami hátterű bérlakásépítési programmal évente 5+5 ezer lakást szeretnének átadni:

  • részben 5 ezer új építésű és
  • részben 5 ezer felújított, használaton kívüli ingatlant

szeretnének a magyar fiatalok számára bérbe adni. Hozzátette: a megfelelő költségvetési forrásokkal akár a 10+10 ezer lakásig is feltornázhatják az éves lakásszámokat.

Z. Kárpát szerint az is az árak emelkedését ösztönzi, hogy a kereslet sokkal nagyobb, mint a meglévő lakáskínálat, ami az elmúlt egy évben csak fokozódott.

"Ha nem hozunk helyzetbe magyar kisvállalkozókat és nem építünk ki egy állami bérlakás szisztémát, ahol anyagáron tudnak magyar fiatalok lakást bérelni, akkor a kivándorlási spirált sem lehet lassítani"

- hangsúlyozta a Jobbik alelnöke, aki hangsúlyozta, hogy a Jobbik tervezete alapján az ingatlanokat pár év bérlés után szintén anyagáron vásárolhatnák meg a társadalmi együttélés feltételeit betartó bérlők. Ezzel szerinte 10 évet spórolhatnának egy átlag magyar fiatal pár számára, akiknek így nem kéne ennyi ideig nyugaton húzni az igát vagy hitelt nyögni Magyarországon, hogy hazai ingatlanhoz juthassanak.

Hozzátette: a Jobbik programja minimum lassítaná a kivándorlást, de a demográfiai csökkenést is képes lenne fékezni, hiszen

"nagyon sok vágyott gyermek épp az élőhely hiánya miatt nem jöhet most világra".

Z. Kárpát Dániel kiemelte: bár ő hibái ellenére is támogatja a Fidesz családtámogatási csomagját, az láthatóan nem talált kellő támogatásra a kivándorolt magyarok körében. Szerinte a Jobbik javaslata nem csupán teljes körű igénybevételt tenne lehetővé, de "minden beletett költségvetési forintot 4-6 éven belül visszahozna" az államkassza számára.

A Jobbik alelnöke azt kérte a kormánytól, hogy hazudozás helyett fogadja be az értelmes ellenzéki elképzeléseket, és fogadjon el nemzeti minimumokat, melyek mögé minden párt felsorakozhat és amik így az itthon maradásra ösztönző biztonságérzetet sugároznak a magyar fiatalok felé.

!(youtube-video://uHc84gI1VGM)

Tizenkét pontban tenné még jobbá a Jobbik a családvédelmi csomagot | Alfahír

A Fidesz családvédelmi csomagja mentén saját tizenkét pontban kíván hozzájárulni a családvédelmi csomag sikeréhez - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Ebből hét a Fidesz javaslatainak módosítása, öt pedig elengedhetetlenül szükséges a demográfiai fordulat végrehajtásához - tette hozzá. A politikus kiemelte, támogatják a családvédelmi csomagot, de azt fékezett habzásúnak tartják.