Tizenkét pontban tenné még jobbá a Jobbik a családvédelmi csomagot

Támogatják a javaslatot, de fékezett habzásúnak tartják.

A Fidesz családvédelmi csomagja mentén saját tizenkét pontban kíván hozzájárulni a családvédelmi csomag sikeréhez – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Ebből hét a Fidesz javaslatainak módosítása, öt pedig elengedhetetlenül szükséges a demográfiai fordulat végrehajtásához – tette hozzá. A politikus kiemelte,

támogatják a családvédelmi csomagot, de azt fékezett habzásúnak tartják.

A részleteket ismertetve közölte, az ellenzéki párt nemcsak a csok hitelrészét, hanem annak támogatási részét is kiterjesztené a használt lakásokra. Azonban a százmillió forintnál drágább ingatlanok esetén nem engednék, hogy ezt a kedvezményt igénybe vegyék.

Z. Kárpát aláhúzta, a családvédelmi csomagot kizárólag magyar állampolgárok számára tennék elérhetővé. Mint mondta, a kormánypárt ezt a bevándorolt jogállásúak számára is nyújtja,

a Fidesz így is támogatja a bevándorlást.

Közelebb hozná az átlagos magyar élethelyzethez a családtámogatásokat a Jobbik

Három ponton módosítaná a CSOK-kal kapcsolatos szabályozást a Jobbik, a miniszterelnök által másfél hete bejelentett családvédelmi akcióterven is módosítanának. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke arról beszélt fővárosi sajtótájékoztatóján: az általuk ajánlott változtatásokkal lehetséges lenne, hogy valódi demográfiai fordulat álljon be, mert a jelenlegi szabályrendszer keveseket érint, így nem alkalmas erre.

Az ellenzéki párt bővítené a gyermekek után elengedhető hiteltartozás lehetőségét is. Z. Kárpát közölte, az 1 millió forintos hitelelengedést kiterjesztenék az egygyermekesekre, a gyermeküket egyedül nevelőkre, valamint a mozaikcsaládokra is.

A Jobbik a személyijövedelemadó-mentességet kiterjesztené a háromgyermekes családokra is, továbbá lehetőséget adnának arra, hogy azzal ne csak az édesanya, hanem bármely családtag élhessen.

Saját javaslataik közül Z. Kárpát Dániel kiemelte a bérlakásépítési programot a kivándorlási spirál megállítása érdekében. Javaslatot tesznek arra, hogy a családtámogatások rendszere keretében adott juttatások, így a családi pótlék is inflációkövető legyen. Ugyanúgy szeretnék elérni, hogy a családi adókedvezmény is növekedjen a pénzromlás ütemében.

A babaváró programot és az egyéb programokat is fogyasztóvédelmi szempontból felülvizsgálnák, hogy

azok ne válhassanak hitelcsapdává.

Az ellenzéki párt alelnöke hangsúlyozta, ők azt szeretnék, minden magyar gyermek kedvezményre jogosítson, így ne legyen különbség egy-, két- és háromgyermekesek között.

A politikus aláhúzta, itthon kell tartani a magyar fiatalokat, ugyanis régiós is szinten magas az elvándorlás mértéke. Emellett idehaza megtorpant, sőt csökkent a termékenységi arányszám. A kiterjesztett intézkedések költségvetési forrásaként Z. Kárpát a költségvetésben fellelhető homályos módon vagy feleslegesen elköltött dologi kiadásokat nevezte meg.

A fideszeseket nem érdekelte a családvédelmi akcióterv

Délelőtt ülést tartott (volna) az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága. A napirendi pontok között szerepelt a családvédelmi akciótervről szóló törvényjavaslat. Bár az Országgyűlés elnöke a Népjóléti Bizottságot jelölte ki felelős bizottságként, Varju László, a Költségvetési Bizottsági elnöke úgy vélte, az intézkedéscsomag érinti a központi költségvetést is, ezért javasolta a törvényjavaslat bizottsági tárgyalását. Szűcs Lajos bizottsági alelnök közölte, a Fidesz képviselői nem támogatják, hogy a családvédelmi csomagot tárgyalja a Költségvetési Bizottság. Varju úgy vélte, a fideszesek csak arról beszél, ami nekik fontos, méltatlannak és méltánytalannak tartja, hogy a kormánypártiak nem mernek eljönni még arra a bizottsági ülésre sem, ahol az ő javaslatukat tárgyalnák.

A kormánypárti képviselők meg sem jelentek a bizottság ülésén, így az határozatképtelennek bizonyult.