Tarolt az amerikai migránskaraván a World Press Photón, de magyar fotósé lett az év természetfotója

John Moore, Crying Girl on the Border, World Press Photo

Az amerikai–mexikói határhoz közeledő migránskaraván volt a World Press Photo idei díjazottjainak fő témája, de mi, magyarok is büszkék lehetünk: Máté Bence kapta a természet (egyedi) kategória fődíját.

Síró kislány a határon – az amerikai John Moore-nak, a Getty Images fotósának megindító képe lett a 2018-as év sajtófotója a World Press Photo zsűrije szerint. A fénykép 2018. június 12-én készült a texasi McAllenben. A város a mexikói határ mellett, a Rio Grande mentén fekszik. A díjnyertes kép középpontjában a síró Yanela, a kétéves hondurasi kisgyermek látható kistotál képsíkban. Előtte édesanyja, Sandra, illetve egy őt átvizsgáló határőr látható – Moore mindkét alakot csak deréktól lefelé ábrázolja –, míg Yanela mögött az amerikai határőrség gépjárműve áll. A kompozícióban egyértelműen kirajzolódik a kislány bezártsága a határőr és autója között, amit civil ruhás édesanyja fölé hajoló, már-már óvó mozdulattal próbál enyhíteni.

Síró kislány a határon, Crying Girl on the Border, John Moore, World Press Photo
Síró kislány a határon (McAllen, Texas, 2018. június 12.)
John Moore/Getty Images

A fotó története szerint a bevándorló családok a mexikói Rio Grandén futottak át, majd az amerikai hatóságok fogva tartották őket. Sandra Sanchez azt mondta, hogy ő és lánya egy hónapig utazott át Közép-Amerikán és Mexikón, mielőtt elérte az Egyesült Államokat, hogy ott menedékjogot kérjen. A Trump-kormány kihirdette a „zéró tolerancia” politikáját a határon. Eszerint az USA-ba belépő bevándorlók büntetőjogi felelősségre vonhatók. Ennek eredményeként sok fogva tartott szülőt elválasztottak gyermekeiktől, gyakran őket különböző intézményekben fogva tartva. Miután ezt a képet világszerte publikálták, az amerikai határrendészet megerősítette, hogy Yanela és édesanyja nem volt azon több ezer személy között, akiket az amerikai hatóságok választottak el. A kép és a nyilvánosság nyomására Donald Trump elnök előbb Twitter-bejegyzésben követelte a bevándorlási szabályok megváltoztatását, majd 20-án meg is változtatta az addigi politikát.

Ugyancsak az amerikai migráció a témája a World Press Photo képriport kategóriája győztesének. A holland születésű, Svédországban dolgozó Pieter Ten Hoopen A migránskaraván című, tizenegy fényképet tartalmazó fotósorozata végigkíséri a menekültek útját Közép-Amerikából az Egyesült Államokig.

A fotóesszé története szerint tavaly októberben és novemberben közép-amerikai bevándorlók ezrei csatlakoztak az Egyesült Államok határához vezető karavánhoz. A közösségimédia-kampányon keresztül összeállított karaván október 12-én hagyta el a Honduras és Guatemala határánál fekvő San Pedro Sulát, és ehhez csatlakoztak emberek Nicaraguából, El Salvadorból és Guatemalából is. A migránsok egyrészt politikai elnyomással és erőszakkal szembesültek, valamint számosan a jobb élet reményében rettenetes gazdasági körülmények elől menekültek. A karavánban haladás egy bizonyos fokú biztonságot nyújtott egy olyan útvonalon, ahol a bevándorlók korábban eltűntek, vagy elrabolták őket, és alternatívát jelentett a magas árat kérő embercsempészekkel szemben. A migránskaraván minden évben máskor indult az Egyesült Államok határára, de ez volt az eddigi legnagyobb: az ENSZ szerint 7000 utazót, köztük legalább 2300 gyereket foglalt magába. Az út fárasztó volt, az emberek körülbelül 30 kilométert gyalogoltak naponta, gyakran 30 fok feletti hőségben. A karaván általában minden nap hajnali 4 órakor indult, hogy elkerülje a hőséget. Másokhoz hasonlóan a karavánt Donald Trump amerikai elnök is elítélte, aki a gyűléseinek központi témájává tette, és arra használta, hogy ismételten felhívja a figyelmet a szigorú bevándorlási politikára és a határfal megépítésére – olvasható a World Press Photo honlapján.

A migránskaraván, The Migrant Caravan, Pieter Ten Hoopen, World Press Photo
Apa és fia alszanak a migránskaravánnal megtett hosszú napi gyaloglás után (Juchitán, Mexikó, 2018. október 30.)
Pieter Ten Hoopen/Agence VU

Magyar büszkeség

Az ismert magyar természetfotós, Máté Bence fényképe lett az év egyedi természet kategóriájú fotója.

Túlélési ösztön, Máté Bence, World Press Photo
Túlélési ösztön (Kovászna, 2018. április 8.)
Máté Bence (Fotonatura Kft.)

A 34 éves magyar fotós Túlélési ösztön című képe az erdélyi Kovásznán készült 2018 áprilisában. A levágott lábú békákat petékkel teli vízbe dobták, a fénykép azt ábrázolja, ahogy az állatok a víz felszíne felé törnek. Máté Bence fotója arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal a világ számos országában levágják a még élő, párzásra összegyűlő békák lábát, hogy azt étkezési céllal eladják. Ez évente körülbelül 40 millió dolláros forgalmat jelent, a Kárpátok lakosságának egy kis része is ebből él – írja a World Press Photo weblapja.

A fénykép alaptónusa barnás-szürkés, amitől élesen elüt a csonkítások helyének vörös színe.

Máté Bence korábbi természetfotóiból épp országos turné zajlik,

a többször díjazott fotós legutóbb a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat természet és tudomány (sorozat) kategóriájának megosztott első díját nyerte el.

Lélegzetelállító kompozíciók, tragikus vagy örömteli emberi sorsok | Alfahír

Tizennégy kategóriában már korábban ismert volt a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat „dobogósainak" személye és művei. A két legrangosabb díj, a legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíj, valamint a legjobb emberközpontú ábrázolásért járó André Kertész-nagydíj nyerteseit azonban csak a kiállítás megnyitóján hirdették ki.

Az év természetfotója díjat tavaly is az állatkínzások, -csonkítások bemutatásával lehetett elnyerni, akkor egy orvvadászok elől kimenekített orrszarvú volt a díjazott fénykép alanya.

Péntektől látogatható a 41. hazai World Press Photo kiállítás | Alfahír

Idén egy újabb kategóriával, a környezet témájával bővült a világ legnagyobb szabású sajtófotó-kiállításának, a World Press Photónak a palettája - ismertette Révész Tamás, a kiállítás fő szervezője a megnyitó előtti sajtótájékoztatón, melyet közösen tartott Erik Jagerrel, az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation kurátorával, valamint Fáth Péterrel, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnökével.

A World Press Photo legjobb képeiből álló kiállítás most világ körüli turnéra indul,

Budapesten szeptember 18. és október 20. között lesz megtekinthető a Nemzeti Múzeumban.

A szervezet pályázatára több mint 4700 fotós jelentkezett csaknem 80 ezer fotóval. A zsűri 25 ország 43 fotósát jelölte díjaira a különböző kategóriákban. A jelöltek harmada (32 százalék) nő, míg tavaly ez az arány mindössze 12 százalék volt.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss