Kis szombat esti politikai prostitúció - de vasárnap reggelre a Momentum eltüntette a nyomokat

Momentum
Korábbi Momentum-akció a parkolási mutyi ellen
Facebook/Momentum

Szombat estére még mindig csak egy teljes hét telt el azóta, hogy a Momentum csatlakozott a fővárosban az MSZP-Párbeszéd-DK hármashoz annak reményében, hogy így Molnár Zsolt kegyéből kaphatnak polgármesteri jelöltséget (bár annak is tudatában, hogy a Jobbik és az LMP nélkül a négyeknek nem lesz elég ereje legyőzni a NER-t Budapesten), a IX. kerületben már meg is kezdődött a szerecsenmosdatás.

Sétáló Budapest vs. óbaloldal - A parkolási maffia ellen tiltakoztak Karácsony kampánynyitóján | Alfahír

Jobbikos és LMP-s aktivisták tiltakoztak szombat délelőtt Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampánynyitója előtt, az Ankerttel szemben - írja tudósításában a Mérce. A tüntető fiatalok "Parkolási maffia" feliratú, MSZP- és Fidesz-logókkal ellátott táblákkal fejezték ki nemtetszésüket és hívták föl a figyelmet az óbaloldal jelöltjének enyhén szólva is érdekes hozzáállására a parkolási biznisz kapcsán.

Este 8 előtt ugyanis felkerült egy poszt a ferencvárosi Momentum Facebook-oldalára, amelyben elsősorban arra igyekeztek magyarázatot adni, hogy miért nem támogatják Baranyi Krisztina polgármesteri jelöltségét (a szombati paktum sem nevezett meg konkrét nevet, a folyamatról a 444 jelentetett meg egy hosszabb és tanulságos cikket - egyébiránt most úgy tűnik, hogy az LMP-ből a Momentumba igazoló Jancsó Andrea lehet a befutó, amennyiben arra a kerületi MSZP rábólint). Azonban volt egy teljesen furcsa elítélő indokolásuk is azzal kapcsolatban, hogy Baranyi több alkalommal is felhívta a figyelmet a IX. kerületben is működő, közös Fidesz-MSZP parkolási mutyira (emlékezetes, Karácsony Gergely is elismerte, hogy az ő tartózkodása mellett Zuglóban is a két rendszerpárt közösen viszi a parkolási bizniszt, aminek az eredménye az lett, hogy a XIV. kerületben indítják a négyek a szocialista Horváth Csabát).

"Jogállamban élünk, ahol az ártatlanság vélelme MÉG a politikai ellenfeleinknek is kijár. Újra és újra leírni, hogy valaki feltárta a helyi parkolási maffia sötét ügyeit, amiben X és Y is érintett, szintén nem korrekt. Gyanús dolgokra rámutatni tiszteletre méltó közszolgálati tevékenység, de BIZONYÍTÉKOK nélkül vádolni és bűnösséget kikiáltani nagyon veszélyes. Mi szeretnénk a végére járni minden korrupciós ügynek, és a jog előtt elszámoltatni a benne részt vevő ÖSSZES politikust. Jelenleg azonban az a szomorú tény, hogy ez az ügy még nincs megoldva"

- írta az alapszervezet elnöke, Nagy Tibor. Mindezt úgy, hogy korábban a Momentum a Ferencvárosban azt üzente az autósoknak, hogy

"épp most lopták el a pénzét".

A Momentum még aznap este 10 után a központi oldalára is posztolt:

"A parkolási maffia létező jelenség Budapesten, és az ügy kivizsgálása minden önkormányzati vezető felelőssége"

- szögezték le. Mint írták, mélységesen elítélik a korrupciót és annak minden formáját, függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki szereplők állnak mögötte.

"A Momentum a ferencvárosi alapszervezeti vezetője által a 9. kerületi egyeztetések kapcsán írt posztja miatt kezdeményezi az 9. kerületi elnökség visszahívását. A poszt számos olyan állítást tartalmaz, amely a Momentumtól távol áll, és amelyet a Momentum teljes tagsága és vezetése mélyen elítél. A Momentum elnöksége ennek érdekében azonnal összehívja a párt Választmányát, amely dönthet az alapszervezeti vezetők leváltásáról"

- hangsúlyozták.

A kerületi Fb-oldal tartalmát azóta törölték, így csak egy képernyőfotó emlékezik meg a coming out-ról.

Momentum
Momentum - Facebook

Beszédes az is, hogy a szombati paktum óta lemondott már a Momentum kommunikációs vezetője, és a zuglói elnöke is, és az is nyilvánosságra került, hogy közel sem volt egyetértés a párton belül abban, hogy társuljanak-e, és ilyen formában a baloldal pártjaival (főleg az MSZP-s erős emberek által megadott feltételek mellett).

Az hogy, mi történik a Momentumon belül, persze eltörpül amellett, hogy a Molnár-Karácsony paktum révén lemondanak a fővárosi ellenzéki szavazók 40 százalékának támogatásáról. A Jobbikkal például annak ellenére nem egyeztettek, hogy vidéken sok helyen a baloldali (törpe)pártok a csak a jobboldali ellenzék hátán tudnak majd bekerülni a testületekbe.

Bencsik János, a legerősebb ellenzéki párt budapesti elnöke lapunk érdeklődésére megosztotta a Momentum pénteki napjával kapcsolatos ambivalens érzelmeit.

"Amit a 9. kerületi Momentum most megvillantott, az a politikai prostitúció extrém gyors verziója, hiszen alig álltak össze a Fidesszel háttérben összejátszó óbaloldallal, máris a mundér becsületét kezdték védeni"

- fogalmazott.

Szerinte viszont bizakodásra ad okot, hogy a Momentum országos vezetése ilyen gyorsan döntött a kerületi vezetés visszahívásáról, hiszen ezek szerint ők is vállalhatatlannak tartják a korrupció elleni küzdelem feladását.

"Mi továbbra is bízunk abban, hogy a Momentum Budapesten újragondolja és átértékeli szövetségi politikáját, hiszen látható, hogy a régi baloldali pártokkal való összebútorozás már rövid távon is a saját program és identitás feladásához vezethet"

- tette hozzá Bencsik János vasárnap délben.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss