Saját képviselő- és polgármesterjelöltek indításban gondolkodik a Jobbik-LMP-Puzsér szövetség

Saját képviselő- és polgármesterjelöltek indításban gondolkodik a Jobbik-LMP-Puzsér szövetség

Megerősítették az értesüléseinket.

Miután a Molnár Zsolt-Karácsony Gergely páros, azaz az MSZP és szövetségesei Budapesten felrúgták az összellenzéki megállapodás feltételeit, a koordinációból kizárt centrumpártok is szervezni kezdték saját magukat. Az Alfahír értesülése szerint az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum szombati bejelentését követően a Jobbik az LMP és Puzsér csapata között felgyorsultak azok az egyeztetések, amelyek az új pólus kerületi szintű megteremtésére irányultak.

Jobbikos forrásokból úgy tudjuk, hogyha nem lesz hajlandóság a baloldal részéről a fővárosi megállapodásra, akkor minden kerületben megszervezik a politikai centrumot.

Zaránd Péter, Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt sajtófőnöke lapunk kérdésére, miszerint ha a baloldal továbbra sem enged, akkor a centrumpártok megneveznek-e önállóan képviselő-, valamint polgármesterjelölteket, úgy válaszolt: „igen, én azt gondolom, hogy igen”. Mint mondta, az elmúlt 30 évben azt szokhattuk meg, hogy a baloldal szalámizza a centrumot, de most végre a baloldal pártjainak, és jelöltjeinek kell mértéktartónak lenni.

„Itt az ideje, hogy teret kapjanak a centrum jelöltjei, hogy megszervezzék saját magukat, a baloldalnak pedig vissza kell majd lépnie bizonyos kerületekben”

- fogalmazott.

Elmondta azt is, egyébként a március 14-én aláírt háromoldalú megállapodásban is az szerepelt, hogy a centrumpártoknak kell megállapodnia saját jelöltekről, és később róluk kell egyeztetni a baloldal pártjaival.

A szombati bejelentést követően Puzsérék számára azonban kétségtelenné vált,

„nekünk kerületenként le kell ültetni az LMP és a Jobbik politikusait, és meg kell határoznunk azokat a kerületeket, ahol közösen tudunk indulni”.

Zaránd szerint ez is része annak a koncepciónak, mely szerint először az ellenzéket kell leváltani ahhoz, hogy utána a NER-t is le lehessen győzni; az előválasztás valójában arról szól, hogy át lehet-e lépni a NER első védvonalán – tette hozzá.

Puzsérék azt szűrték le az eddigi tárgyalásokból, és abból, hogy a baloldali pártok nem számolnak az ellenzéki szavazók 40 százalékával, hogy a fővárosi szocialisták nem akarnak megállapodást, és nem akarnak előválasztást sem (amelynek a minden fél által elfogadott feltételét, a teljes ellenzéki kooperációt szombaton látványos keretek között felrúgták - a szerk.). Ennek az egyetlen logikus magyarázata, hogy sem Molnár Zsolt, sem pedig Karácsony Gergely nem akar győzni Budapesten.

„Ők a vereségeikből élnek meg, és három kétharmadot már összekovácsoltak. Miért kellene mindent ugyanúgy csinálni, mint eddig?”

- tette hozzá.

S bár nehéz egyeztetni egy olyan tárgyalópartnerrel, aki lényegében folyamatosan átver, de Zaránd Péter közölte, még ezek után is visszaülnének Karácsony Gergelyék tárgyalóasztalához, ha van nyitottság a korrekt feltételekre, a korrekt megállapodásra.

Az LMP érdeklődésünkre elismerte, hogy miután az MSZP-P-DK-Momentum szombati bejelentésével kétségessé vált összellenzéki együttműködés Budapesten,

folyik a közös gondolkodás Puzsér Róbert és az őt támogató LMP és Jobbik között arról, hogyan lehet a leghatékonyabb eszközöket megtalálni a Fidesz és Tarlós István legyőzésére Budapesten.

„Továbbra is várjuk a választ a szombati bejelentést megtevő pártoktól a kérdéseinkre, de felelőtlenség lenne a választókkal szemben, ha nem elemeznénk a belpolitikai helyzetet és nem készülnénk fel különböző megoldási javaslatokkal”

- írták. Ugyanakkor az LMP óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy milyen formában is kerülhet sor az önkormányzati választási indulásokra. Erre majd

„az arra illetékes párttestületek kellő időben meg fogják hozni a szükséges döntéseket”

- fogalmaztak.

Sneider Tamás: „Orbán Viktor nevet a markába, és Budapest elveszett" | Alfahír

A Jobbik elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként mondhatta el véleményét arról, hogy a szocialista színekben politizáló Molnár Zsolt vezetésével az MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum felrúgta a budapesti ellenzéki megállapodást, és úgy nevezett meg polgármesterjelölteket, hogy a Jobbikot és az LMP-t kihagyták az egyeztetésekből.

Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke az összellenzéki együttműködéssel kapcsolatban ismertette a centrum álláspontját. Az csak abban az esetben lehetséges,

  • ha az óbaloldal újranyitja a tárgyalásokat, amelyhez egyenlő félként meghívást kap a Jobbik, az LMP és Puzsér Róbert Sétáló Budapest csapata,
  • a résztvevő pártok meg tudnak egyezni egy közös Budapest minimum programban,
  • az új pólus országgyűlési választáson elért eredményének megfelelő arányú kerületben tud egyedüli ellenzéki pártként elindulni,
  • továbbá az óbaloldali pártok elfogadható polgármester-jelölteket állítanak ki.

A politikus hangsúlyozta azt is, csak a fentiek teljesülésével érhető el, hogy egy az egyben álljon fel a Fidesszel szemben az ellenzék. Bencsik János szerint,

ha idén ősszel nem sikerül teljes ellenzéki együttműködéssel lebontani a NER-t a fővárosban, azért a teljes felelősség azokat fogja terhelni, akik elárulták a korábban közösen elfogadott ellenzéki megállapodást.

Megosztotta velünk azt a Jobbikban felmerült általános igényt is, miszerint a párt közössége abban reménykedik, hogy az LMP nem követi a Momentumot az MSZP "halálos ölelésébe".