Bár még véget sem ért a moratórium, a karhatalom segített a kilakoltatásban

Kilakoltatás

Több mint száz ingatlan-végrehajtás történt 2019 első negyedévében, ennek felében pedig a karhatalom is szerepet játszott – derült ki az Atv.hu érdeklődésére kikerült adatokból, amelyet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tett közzé.

A portál beszámolója szerint hiába volt érvényben (április 30-án járt le) az idei évben a kilakoltatási moratórium, amelynek érvénye alatt hivatalosan nem lehet embereket az utcára tenni tartozás miatt, 114 alkalommal került sor valamilyen ingatlannal kapcsolatos végrehajtási cselekményre.

A végrehajtói kar statisztikái szerint a kilakoltatások így oszlottak meg: lakóingatlan sikeres árverését követő birtokba adás miatt: 70, lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt: 14, a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során: 10, önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt: 19, bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően: 1.

Egy másik adatsor közben azt mutatja, hogy az első negyedévben – csoportos lebontásban – milyen arányban volt szükség a karhatalom közbenjárására, ami itt – az előző kilakoltatásokból kiindulva – minden bizonnyal rendőri jelenlétre utalhat. 114 végrehajtás felében volt szükség a karhatalom jelenlétére.