Navracsics hálát ad az égnek, hogy nem most kell eldöntenie, belépjen-e a Fideszbe

Navracsics hálát ad az égnek, hogy nem most kell eldöntenie, belépjen-e a Fideszbe

Némi leplezett csalódottság és újfent megfogalmazott óvatos, de jól kiérezhető kritika egyvelege olvasható ki Navracsics Tibor, még éppen uniós biztos, korábbi fideszes frakcióvezető és miniszter válaszaiból, amiket az Azonnalival készült interjújában adott.

Navracsics Tibor nem először beszél ki Orbán Viktor pártjának birodalmából, mint ahogy már máskor is utalt arra, hogy kiesett a kormányoldal holdudvarából. Az Azonnali rá is kérdezett, hogy mire gondolt, amikor egy korább interjújában arról beszélt: nem hallgatták meg a véleményét a Fideszben.

„Mindegy is már, majd ha vége lesz az egésznek, akkor megírom a visszaemlékezéseimet”

- felelte Navracsics.

A Fidesz és az Európai Néppárt helyzetével kapcsolatban elmondta, Sebastian Kurz osztrák kancellárral egyetértve, ő sem tartja mindent felforgató kijelentésnek, hogy Orbán Viktor nem támogatja többé Manfred Weber csúcsjelöltségét. Ugyanakkor a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése kapcsán úgy fogalmazott:

„Én mindig is azt mondtam, hogy a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye. Abban bízom, hogy rendeződni fog ez a viszony, és a Fidesz visszatér a Néppártba.”

Kérdésre hozzátette, szerinte még van visszaút a Fidesz számára.

Az Azonnali arról is kérdezte, hogy a mai állapotában belépne-e a Fideszbe, és bár diplomatikusan kitért az egyenes válasz elől, így is egyértelmű, mire gondolt, mikor azt mondta:

„Hála a jó égnek, hogy nem most kell ezt a döntést meghoznom.”

Majd így folytatódott a beszélgetés:

- Hála a jó égnek?
- Igen, mert már tagja vagyok tizenöt éve.
- Akkor eszerint nehéz döntés lenne.
- Egy kiérlelt döntés lenne.

Azt is megkérdezték az uniós biztostól, hogy orbánista, vagy inkább fideszes, erre pedig azt válaszolta:

„Navracsicsista vagyok.”

Arról is beszélt, a csalódott nem a megfelelő szó arra, hogy csak a 44. hely jutott neki a Fidesz EP-listáján (2014-ben listavezető volt):

„(…) nem lehetek csalódott, mert nem lehetnek elvárásaim, de szerettem volna, ha azt az európai kapcsolatrendszert, amit az elmúlt öt évben kiépítettem, valamilyen formában fenn tudom tartani, és az ország, vagy éppen Veszprém javára tudnám fordítani – amely 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz.”

Amennyiben felkínálnák neki, hogy miniszteri biztos lehessen, aki a kulturális főváros projektet felügyeli, az is egy kiérlelt döntés lenne a számára.

„Persze, biztos” – felelte arra a kérdésre, hogy megbánt-e valamit, amit igazságügyi miniszterként vagy biztosként csinált. Konkrétumot nem mondott, de hozzátette:

„Majd az újságírók úgyis megírják, hogy mit kellett volna megbánnom. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy az ember ne legyen önostorozó, mert akkor még sokkal többen állnak be a sorba, hogy ostorozzák.”

Navracsics Tibor szerint az a jó európai, aki szereti a szülővárosát, a hazáját, a régiót, ahol él, és alapvetően Európát.

Navracsics: kiküldött a kormány, majd megtámadta azt a helyet, ahová kiküldött | Alfahír

A beszélgetés során szóba jött az Európai Néppártban is sokat bírált kormányzati plakátkampány. Navracsics szerint az oda-vissza üzengetés Brüsszelnek május végéig (májusban lesz az európai parlamenti választás) fog folytatódni, de nem túl optimista, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy utána is ez lesz.