Hivatalos: Fidesz 52%, DK 16%, Momentum 9,9%, MSZP-P 6,6%, Jobbik 6,4%,

szavazás
MTI/Mohai Balázs

A hivatalos végeredmény 99,9%-os feldolgozottságnál:

  1. Fidesz-KDNP 52,14%
  2. DK 16,26%
  3. Momentum 9,92%
  4. MSZP-P 6,68%
  5. Jobbik 6,44%
  6. Mi Hazánk 3,33%
  7. Kutyapárt 2,63%
  8. LMP 2,19%
  9. Munkáspárt 0,42%

Marad az MSZP vezetése, még nem tudni, ki ül be az EP-be

Köszönetnyilvánítással kezdte az eredmények közlése utáni sajtótájékoztatót a szocialisták elnöke. Tóth Bertalan gratulált a jól teljesítő ellenzéki pártoknak, akiket az ellenzéki házi verseny győzteseinek nevezett, majd rögvest áttért az együttműködés fontosságára. 

Úgy fogalmazott, hogy „az összefogás az eddigi eredmények tekintetében is reményteljes”, és arra utal, hogy az önkormányzati választáson fog beérni a koordináció. Erre hivatkozva jelentette be azt is, hogy az eredmény ellenére nem mond le az MSZP elnöksége.

„Most annak van itt az ideje, hogy amit januárban elkezdtünk, az a munka őszre kiteljesedhessen.”

Arról, hogy ki lesz az MSZP-Párbeszéd mandátumának tulajdonosa, szombaton dönt a párt választmánya. A listavezető Tóth Bertalan már korábban azt ígérte, hogy nem ül be, szereplése csak szimbolikus, a listán második Ujhelyi István került volna be elsőként az Európai Parlamentbe.

Utána Jávor Benedek, a közös lista negyedik helyezettje arról beszélt, hogy az itteni eredmény ugyan nem, de az európai eredmények a baloldali, zöld pártok előre törését hozták.

„Arra kérem azokat a képviselőket, akiket a magyar választók az EP-be küldtek, hogy folytassák azt a munkát, amit mi elkezdtünk és csinálják jobban.”

A párbeszédes politikus azt reméli, hogy a frissen megválasztott ellenzéki EP-képviselők is kiállnak a jogállamiság, az igazságosabb Európa mellett és küzdeni fognak a korrupció ellen.

Budapest - Bálna
gps

Orbán: Korszakos győzelem

Korszakos győzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a kormánypártok választási eredményváró központjánál, a Bálna előtti téren - számol be az MTI.
"Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk" - jelentette ki a kormányfő.
A magas részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország, Európában van a helyünk, Európa a mi hazánk is, ezért meg is akarjuk változtatni - mondta.

Puzsér: mi közöm nekem ahhoz, hogy most ők épp összeomlanak?!

Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltet a HVG kérdezte arról, hogy mit szól az őt támogató pártok rossz eredményéhez, főként, ahhoz, hogy az LMP elnöksége a 2 százalékos eredmény tudatában lemondott.

"mi közöm nekem ahhoz, hogy most ők épp összeomlanak?!"

-kérdezett vissza a publicista, aki elmondta, hogy nem ő kereste fel az LMP-t, hanem a párt állt be mögé, ő csak egy ajánlatot tett a budapestieknek, amit az LMP támogathatónak vélt. Hozzátette, hogy örül, ha más is csatlakozik a programjához, de egy kétezrelékes pártot sem fog elzavarni.

Az eredmény szerinte valóban rontja az LMP tárgyalási pozícióit a fővárosban, kevesebbel kell hogy beérjék.

Budapest
gps

A Jobbik sajtótájékoztatója

 

Budapest - Képviselői Irodaház
gps

A jobbikos Jakab Péter is értékelte a kiszivárgott eredményeket

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője úgy látja, hogy a 2014-es EP-választás óta a párt helyzete sokkal nehezebb, ellenszélben dolgoznak, a Fidesz minden létező eszközzel megpróbálta kivégezni a Jobbikot. 250 megnyert sajtóper van már a hátunk mögött, ez 250 Jobbik-ellenes hazugság. Továbbá van egy egymilliárd forintos Állami Számvevőszék által kiszabott büntetés, így lábbal kellett megvívnunk ezt a kampányt – fogalmazott Jakab a 24.hu-nak.

A nem hivatalos eredményekről szólva azt mondta: Lehet, hogy a szavazatok száma kevesebb, de ez nem azt jelenti, hogy kevesebb a jobbikos, csak azt, hogy ennyi embert tudtunk elvinni a szavazóurnákhoz.

Jakab megígérte, az önkormányzati választáson sokkal nagyobb támogatással fog rendelkezni a Jobbik. Most az a fontos – tette hozzá – hogy megtalálják azt a receptet mind a 3200 önkormányzat esetében, ami elvezetheti őket a kormányváltáshoz, legalábbis helyi szinten.

Villányi út - MSZP-Párbeszéd
gps

Jávor: Történelmi vereség az ellenzéknek

Jávor Benedek az ATV-nek arról beszélt, hogy ez egy történelmi vereség az ellenzék egészének. Az, hogy hogyan tovább, szerinte majd a következő napokban dől el.

A Párbeszéd EP-képviselőjelöltje gratulált a Momentumnak és a DK-nak. Utóbbi megerősödéséről azt mondta: nem tudja, hogy mi lehet az oka.

"A Momentum már nem csak budapesti párt"

"Látszik már az, hogy a Momentum nem csak budapesti párt, az összes településen ott vagyunk, a kisebb településeken is megvetettük a lábunkat. Elképesztően bizakodó vagyok."

-nyilatkozta az Indexnek Cseh Katalin a Momentum EP-listavezetője, miután a jelenlegi szivárogtatások szerint pártja 9 százalék körüli eredménnyel juthat az Európai Parlamentbe.

Fortuna hajó - LMP
gps

Az LMP vezetése lehet az első áldozat

Kanász-Nagy Máté az Alfahírnek megerősítette, ha nincs meg az 5 százalék, akkor lemond az LMP vezetése.

Szeged
gps

A HVG szerint 50 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz Szegeden 40 százalékos eredménnyel vezet, második 19 százalékkal az MSZP. A szocialistákat nem sokkal lemaradva követi a DK (15%) és a Momentum (12%). A Jobbik és az MKKP 4-4 százalékon áll, az LMP  pedig kettőn.

Jobbik: a párt megmaradása a legnagyobb siker

A Jobbik megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek a vasárnapi európai parlamenti választás estéjén újságíróknak nyilatkozva Szilágyi György, az ellenzéki párt szóvivője. Az MTI tudósítása szerint azt mondta: „a Fidesz el akart törölni minket a föld színéről”, de ez nem sikerült.

 

Jobbik: a párt megmaradása a legnagyobb siker | Alfahír

A Jobbik megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek a vasárnapi európai parlamenti választás estéjén újságíróknak nyilatkozva Szilágyi György, az ellenzéki párt szóvivője. Az MTI tudósítása szerint azt mondta:

 

Magyarország
gps

A kormányközeli Magyar Nemzet nem hivatalos adatai 88 százalékos feldolgozottságnál:

MNO

 

Budapest
gps

Budapesten is erős lehet a Fidesz

Az Indexhez eljutott inormációk szerint a Fidesz szerezhette a legtöbb voksot Budapesten is, az ellenzéki oldalon pedig komoly átrendeződés zajlik: sokat erősödött a DK és a Momentum, sokat gyengült az MSZP, a Jobbik és az LMP.

Ezen kívül a Mérce közölt adatokat néhány újpesti szavazókör alapján, itt a Fidesz 40, a DK 28, a Momentum 11, az MSZP-P 7, a Jobbik 5, az LMP 2,5 százalékon állhat.