Kanász-Nagy: "Ha büntetnek minket a választók, akkor ez nem a kampányunk miatt van"

Kanász-Nagy Máté
Kanász-Nagy Máté
Alfahír

Gyorsinterjú este 8 óra után Kanász-Nagy Mátéval, az LMP szóvivőjével a párt eredményváróján, a Fortuna hajón.

Úgy indultak neki, hogy meglehet a 2 mandátum is. Fenntartják ezt még?

Az egy nagy siker lenne, és a jelenlegi számok alapján pozitív meglepetés. Továbbra is az egy mandátum, ami stabilnak tűnik, amiben reménykedünk. De várjuk meg a végeredményt, 11 órakor fogunk pontosan látni.

Volt valami hiba a kampányban? Mi az oka annak, hogy most még az egy mandátumban is reménykedni kell?

Azt gondolom, hogy az elmúlt 2 hónap kampánya kifejezetten jó volt, még ha eltérő erőforrások is álltak a rendelkezésünkre, és emiatt nem is volt olyan erős, mint más pártoké. De ha negatív eredmény születik, az nem ennek a 2 hónapnak, hanem az ezt megelőző 10 hónapnak, a választást követő időszaknak a következménye.

Az LMP-t érték támadások jobbról is balról is. Ezek mennyire hátráltatták a pártot?

Már megszokhattuk, hogy egy zöld politikát, amely a centrumban kíván maradni, azt jobbról-balról támadják. Nem ezzel volt a gond. Azt látom, hogy a tavalyi országgyűlési választások után nagy viharok voltak az LMP háza táján, és ezekből sajnos nem tudtunk úgy felállni, ahogy szerettünk volna. Ez nem ennek a kampánynak a hibája.

Ha már ökopolitika, most előfordulhat az is, hogy se az LMP nem tud képviselőt küldeni az EP-be, sem pedig az MSZP listáján induló Jávor Benedek nem jut mandátumhoz. Elég rossz üzenet ez Magyarország részéről.

Természetesen, ez egy nagyon-nagyon negatív üzenet lenne az zöld politika szempontjából. Ezért reménykedünk abban, hogy az LMP mandátumot fog szerezni, és lesz zöld képviselője Magyarországnak.

A kampányban azt mondták, nincs b-bolygó. B-terv van?

A politikában mindig van b-terv, kérdés, hogy ezek a b-tervek hova vezetnek. Még egyszer, ez egy sikeres, jó kampány volt, és ez a markáns zöld út, a visszatérés a gyökerekhez, amit folytatni kell. Ha büntetnek minket a választók, akkor ez nem a kampányunk miatt van, hanem korábbi történések miatt.