Fidesz a devizahitelesekről: "akik felelőtlenül gazdálkodtak nem érdemelnek védelmet"

""

Mindent lesöpört a kormánypárti többség az Igazságügyi bizottságban. Ezért nem lesz emléknapja a diktatúrák fiatal áldozatainak, ezért nem lesz gátja a Fidesz-párttagkönyvesek Várba költözésének, ezért nem gyorsítják fel az Alkotmánybíróság döntéseit és ezért nem hosszabbítják meg a kilakoltatási moratóriumot. Mindegyik a Jobbik indítványa volt. Az ellenzéki képviselők devizahitelesekről szóló előterjesztését szintén nem engedték tárgysorozatba venni, mondván: "akik felelőtlenül gazdálkodtak nem érdemelnek védelmet".

Elsőként a politikai okokból elüldözött vagy kivégzett fiatalok emléknapjáról szóló javaslatot tárgyalta az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága. Az előterjesztést a jobbikos Bencsik János nyújtotta be, aki Mansfeld Péter ’56-os forradalmár felakasztásának évfordulóját jelölte meg az emléknap dátumaként. A bizottság szintén jobbikos tagja, Varga-Damm Andrea úgy fogalmazott, hogy

„Annyiszor használja fel a politika porondja a régi hőseinket a mai előnyeik bemutatására, hogy ezzel az emléknappal tudnánk a legjobban kifejezni tiszteletünket a hősök iránt.”

A testület fideszes képviselői leszavazták a javaslatot, azt azonban Bencsik János kérésére sem árulták el, hogy mégis mi miatt döntöttek így.

A következő javaslattal Stummer János a fideszesek filléres lakásbérlésének állított görbe tükröt. Az előterjesztés alapján a Budai Várban többé nem lehetett volna önkormányzati ingatlanokat Fidesz-tagok részére kiadni, a már elherdált lakásokért pedig piaci alapú bérleti díjat kellett volna kérni. A jobbikos politikus Bayer Zsolt lakásbotránya után nyújtotta be a javaslatot. Azt szerette volna, hogy a kormánypártiak végre gondolkodjanak el azon, hogy miközben ők milliós fizetésekkel fillérekért jutnak haveri alapon önkormányzati lakásokhoz, a fiatalok önerőből ezt egyre kevésbé tehetik meg.

„Akiknek saját erőből kell megoldaniuk és senki másra nem számíthatnak, azok a fiatalok az ingatlanárak robbanása, az albérletárak kitörése miatt el vannak vágva attól, hogy ebben az országban éljenek, neveljenek gyereket.”

Vitányi Istvánnál nem ért célt a jobbikos politikus. A bizottság kormánypárti tagja a javaslat leszavazása előtt előbb értetlenkedett, hogy mi köze a filléres fideszes bérlakásoknak a fiatalok lakhatásához, majd azt mondta:

„Régen voltam egyetemista, de nekünk sem volt lakásunk.”

A kormánypárti többségű testület azt a jobbikos javaslatot is lesöpörte, amely előírta volna a gyorsabb döntéshozatalt az Alkotmánybíróságnak. Ugyanez lett a sorsa Z. Kárpát Dániel előterjesztésének, amely a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására irányult. A döntés előtt azzal indokolt Vitányi István:

„Azok a személyek, akik felelőtlenül gazdálkodtak, úgy gondolom, hogy nem érdemelnek védelmet.”

Fidesz a devizahitelesekről: "akik felelőtlenül gazdálkodtak nem érdemelnek védelmet"

Mindent lesöpört a kormánypárti többség az Igazságügyi bizottságban. Nem lesz emléknapja a diktatúrák fiatal áldozatainak, nem hosszabbítják meg a...