Így számol le a Fidesz az RTL Klubbal? - Egyes tévéműfajoktól megvonták az állami támogatás lehetőségét

Így számol le a Fidesz az RTL Klubbal? - Egyes tévéműfajoktól megvonták az állami támogatás lehetőségét

Úgy tűnik, a politikai riválisok anyagi kizsigerelése után a kormány nekilátott a maradék hazai televíziós piac beszántásának.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint, melyet maga Orbán Viktor miniszterelnök jegyez, a jövőben nem részesülhetnek állami támogatásban, illetve nem minősülnek többé "kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotásnak"

  • a valóságshowk,
  • a 20-nál több részből álló szappanoperák,
  • az improvizációs műsorszámok és sorozatok, illetve
  • az úgynevezett scripted reality műsorok.

A kormányhatározat a "kulturális értéket műfaja alapján létrehozó filmalkotásnak nem minősülő filmalkotás tekintetében" mind a közvetlen, mind a közvetett támogatás lehetőségét megszüntette, sőt még a támogatásra való jogosultság megállapítására vonatkozó kérelmeket is automatikusan elutasítja a mozgóképszakmai hatóság.

Az új szabályozással nagy valószínűséggel a kormánypárti kereskedelmi zászlóshajó TV2 egyetlen igazi konkurensének számító RTL Klub népszerű műsorai alól rántaná ki a szőnyeget a Fidesz.

A csatorna 2019-es tavaszi műsorstruktúráját átböngészve nem nehéz beazonosítani a most szívatóra állított, népszerű produkciókat: a Cápák között, a Mi kis falunk, a Barátok közt, az Éjjel-nappal Budapest, a Konyhafőnök, illetve az Isten veled Magyarország és a hasonló, saját gyártású sikersorozatok ihatják meg a döntés levét.

Ha valaki akár csak felületesen is követi a két kereskedelmi tévé párharcát, annak nem újdonság, hogy a nézettségi adatok terén a TV2 minden igyekezet ellenére sem tudott tartósan vagy kiugró mértékben felülkerekedni az RTL Klubon, az pedig nem túl valószínű, hogy a tendencia egyhamar megfordulna, legalábbis piaci körülmények között nem valószínű.

Ezért lehetett szükség a kormányzati rásegítésre, ami bár papíron a Fidesz-közeli csatorna produkcióit is érinti, a narancsos médiagépezetet nyilvánvaló módon nem fenyegeti a forráshiány, míg az RTL Klubot nagyon is érzékenyen érintheti a források elveszítése.

Ahogy mondani szokás: bevált recepten ne változtass; a konkurencia anyagi lehetőségeinek megnyirbálása pedig már nagyon is bejött a politikai szférában, így nem csoda, ha a kormány a médiában is ehhez az eszközhöz nyúl.

A Jobbik végrehajtót küld a TV2-re | Alfahír

Jakab Péter közleménye szerint a TV2 Tények című műsorában "nemcsak valótlanságot állítanak folyamatosan", hanem "még ennek bíróságok által előírt következményeit sem hajtják végre", például jogerős ítélet szerint beolvasandó helyreigazítást sem tesznek közzé hetek óta. "A Jobbik ezt megelégelve végrehajtási eljárást indított ellenük.