Közelednek a helyhatósági választások: 73 ezer forintot kapnak a közmunkások

Közelednek a helyhatósági választások: 73 ezer forintot kapnak a közmunkások

Hivatalosan "hozzájárulás az álláskeresés költségeihez" nevet viseli a választási ajándék.

Ahogy a tavalyi országgyűlési választások előtt Erzsébet-utalvánnyal lepte meg a nyugdíjasokat az Orbán-kormány, idén – minden bizonnyal az önkormányzati választások környékén – egyszeri juttatásként jelentős pluszpénznek örülhetnek majd a közmunkások. A jelenlegi közmunkás bér 90 százalékával megegyező összegű juttatásról szóló kormányhatározati javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter terjeszti a kormány elé – tudta meg névtelenséget kérő, kormányhoz közeli forrásból a Hvg.hu.

A jelenlegi közfoglalkoztatási bérrel, vagyis havi bruttó 81 530 forinttal számolva ez bruttó 73 377 forintot jelentene mindenkinek, aki idén legalább 90 napig közmunkásként dolgozott.

A portálnak a forrás a választási ajándékot azzal magyarázta, hogy "enyhíteni szeretnék a közmunkások anyagi terheit azzal, hogy hozzájárulnak az „álláskereséssel összefüggő költségeikhez”.

A belügyi és az igazságügyi tárca javaslatának készítői úgy becsülik, hogy nagyjából 100-120 ezer közmunkás kapja meg az egyszeri segítséget. Vagyis a fejenként járó bruttó 73 377 forint közel 9 milliárd forintos kiadást jelentene a büdzséből, amit a Nemzeti Foglalkoztatási Alapon belül a közfoglalkoztatásra szánt Start-munkaprogram egyik maradványösszegéből finanszíroznának a tervezet szerint.

A terv megvalósítása jelentős adminisztratív többletmunkával jár majd a járási hivataloknak, ugyanis kérelemmel kellene élni a kifizetéséhez. Vélhetően senki nem hagyja majd ki a váratlanul jött ajándékpénzt, így ez 100-120 ezer közmunkás igényének az iktatását és kifizetését fogja jelenteni a hivataloknak.

A lap úgy tudja, hogy a kérelmet augusztus 31-éig kellene benyújtani a járási hivatalhoz, és a javaslatban utalnak rá, hogy a kormány szándéka egy 2019 közepére időzített juttatás. A kettő együtt erősen valószínűsíti – már csak a korábban szintén választások előtt osztogatott bónuszok miatt is –, hogy az őszi önkormányzati választások előtt pénzelnék extrán a közmunkásokat.

„Ezzel valójában szavazatokat vesznek”

– kommentálta a lapnak Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke, mikor elmondtuk neki az egyszeri támogatás ötletét. Szerinte ez csak abban az adott hónapban lesz segítség, amikor kifizetik a közmunkásoknak, akik nyilvánvalóan nem az álláskeresés költségeire fogják fordítani, hiába indokolnák hivatalosan ezzel a lekenyerezést. „Ha el tudnának menni máshova dolgozni, megtennék, de főleg Kelet-Magyarországon ez nem megy, ezért marad a közmunka. Így az egyszeri támogatást fel fogják élni, elmegy kenyérre, élelmiszerre, gyógyszerre és rezsire” – mondta.