Már biztosnak látszik, hogy felesége örökölte Andy Vajna mesés vagyonát, már csak az a kérdés: mennyi az annyi?

Vajnáék

A G7 úgy értesült, hogy egy nemrég leadott, áprilisi keltezésű okirat alapján Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye örökölte a januárban elhunyt filmügyi kormánybiztos óvatos becslések szerint is több tízmilliárdos vagyonát.

Vajna Tímea az alábbi, a TV2 csoport eladásához kapcsolódó dokumentumot írta alá férje örököseként, és hagyatéka kedvezményezettjeként:

Forrás: G7

Andy Vajna hagyatékát az Andrew G. Vajna Revocable Trust kezeli, az ebben az alapban felhalmozott vagyon ezek szerint Vajna Tímeát illeti meg. A kérdés az, hogy tulajdonképpen mekkora is ez a vagyon, ugyanis a cégbirodalmat a filmbiztos az elmúlt években többször is átszervezte. A vagyonkezelőt Vajna Tímeán kívül Andy Vajna egykori üzlettársa Samuel R. Falconello kezeli.

A gazdasági portál szerint Vajna öt éve még minden vagyonát az említett bizalmi vagyonkezelőben tartotta. Ekkor jutottak a birtokába a kaszinókoncessziók, amik viszont egy offshore-hálózaton keresztül kapcsolódtak a vagyonkezelőhöz. A sűrű politikai támadások miatt Vajna végül egy ettől független holdingba, az AV Investments-be szivattyúzta át magyarországi érdekeltségeit, a TV2-től, a műsorgyártással foglalkozó IKO Holding Kft. hatodán és a Nobu éttermen át a Rádió1-ig és az annak a reklámidejét értékesítő Est Média Nyrt.-ig. A vagyonkezelő ettől még nem ürült ki teljesen, de a magyarországi eszközök felett már nem rendelkezett.

Andy Vajna nem sokkal a halála előtt ismét átvariálta a céghálót, és a magyarországi érdekeltségeit az offshore-hátterű amerikai Cinergi Pictures Entertainmentbe szervezte ki. Ennek a cégnek a fele végül az akkor alapított AV Perfekt Kft.-hez került.

A vagyon pontos holléte innentől nem egészen egyértelmű, mert az offshore-ba bújtatott Cinergi mellett ennél a cégnél január óta nem látszik mozgás; az AV Perfekt még éves beszámolóját se adta le, sőt papíron a cég jelenleg is az elhunyt Vajna tulajdonában áll.

A TV2 eladásához mellékelt dokumentum alapján azonban az valószínűsíthető, hogy a vagyonelemekből valamennyi biztosan az Andrew G. Vajna Revocable Trustnál maradt, vagy oda került vissza,

így Vajna Tímea a jelek szerint milliárdos nagyságrendű vagyont örökölt néhai férjétől.

A G7 kiemeli, hogy a jogi manőverezés és annak időzítése sem lehetett véletlen, mivel ennek a jogi formának elég sok előnye van a végrendelkezéshez képest. Többek között például:

nem kell örökösödési adót fizetni, könnyebb egyben tartani a nagyobb vagyonokat, és nem is kell nyilvánosságra hozni a vagyonkezelésben lévő eszközöket.

Vajna Tímea fánkozója adótörvényt sértett, 12 napra bezárták | Alfahír

Vajna Tímea cége tavaly falta fel a rivális Donut Library fánkozó-hálózatot. Egy esztendő alatt sikerült a negyedére visszanyesni a profitot - mindezt a jelek szerint még adózási szabálytalanságokkal is megspékelve.