Az Orbán-bánya legalább olyan egyedülállóan sikeres a piacon, mint amilyen Orbán Viktor a politikában

Orbán Viktor és édesapja, Orbán Győző egy 2014-es futballmeccsen.
Orbán Viktor és édesapja, Orbán Győző egy 2014-es futballmeccsen.
Beliczay László / MTI

A Direkt36 oknyomozó portál készített egy összeállítást Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző bányacége kapcsán. Ez alapján a Dolomit Kft. bizonyos szempontból piacvezető: az állami megrendelésekből is kitömött cég érte el a legmagasabb árbevétel arányos nyereségrátát.

Ez a nyereségráta (más néven profitráta) azt mutatja meg, hogy a céghez befolyó pénzből mennyi marad a tulajdonosoknál.

2018-ban 4,6 milliárd forintos árbevétel mellett 1,9 milliárd forintos profitot termelt. Ez 41,3 százalékos profitrátát jelent, ami nemcsak a cég történetében, hanem a teljes piacon kiemelkedő – több mint duplája a tavalyi 18,8 százalékos piaci átlagnak.

Egyébként a bevételek szempontjából sem áll rosszul a cég. A Dolomit Kft. volt a legsikeresebb magyar cég tavaly az árbevétel és adózott eredmény tekintetében. Az árbevétel alapján két francia és egy osztrák hátterű cég szorította a negyedik helyre a Dolomit Kft.-t. Az Orbán-cégnél nagyobb profitot pedig ezek közül is csak egy, a francia tulajdonú Colas Északkő Bányászati Kft. ért el.

A Direkt36 egyébként megkereste a céget, ők nem reagáltak, míg Orbán Viktor részéről Havasi Bertalan sajtófőnök csak annyit közölt: „a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti kérdésekkel”.