Félmilliárddal drágábban épülhet a lassan egy évtizede ígérgetett Újbudai Gyermek-egészségügyi Központ

Újbuda

Idén már a harmadik kampánynak futhat neki az újbudai fideszes jelölt ugyanazzal az ígérettel, ami nem más, mint hogy hamarosan átadják az Újbudai Gyermek-egészségügyi Központot. Az adott szót talán harmadszorra sikerül is valósággá váltani, hiszen a lassan egy évtizede húzódó beruházás kivitelezőjével éppen egy hónapja írták alá a megbízási szerződést. Ám a kampányhoz így is kicsit késében vannak, ugyanis a négy ütemből álló építkezés első ütemét november közepéig kell befejezni. De sebaj, láttunk már félkész épület előtt szalagot átvágó politikust.

Az építkezés kapcsán azonban nem is a mikor a legnagyobb kérdés, sokkal inkább a miből és hogyan.

2017-ben nagy csinnadrattával jelentette be a XI. kerület kereszténydemokrata országgyűlési képviselője, Simicskó István, hogy Budapest legnagyobb és legnépesebb kerületében a gyermekszakrendelések új épületbe költöztetésével évente százezer gyermek ellátását fogják biztosítani, emellett az új épületben lehetőség lesz egynapos sebészeti beavatkozások elvégzésére is.

A terveket természetesen mindenki üdvözölte, úgy a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők, hiszen a budai oldalon csak a Szent János Kórház 93 ágyán van lehetőség jelenleg gyermekellátásra.

A kormány ekkor biztosította az önkormányzatot, hogy az Egészséges Budapest Programon belül 1,9 milliárd forintot folyósít a központ építésére és a fővárosi közgyűlés szavazott arról, hogy egy telekcserével az önkormányzat tulajdonába jusson a Szent Kristóf Szakrendelővel szomszédos egykori iskola épülete, ahová az új rendelőt megálmodták.

A minisztereket, államtitkárokat és képviselőket felvonultató bejelentésen Újbuda fideszes polgármestere, Hoffmann Tamás 2018 első negyedévére ígérte a beruházás megkezdését és a tervek szerint idén már átadásra került volna az intézmény, amiben az önkormányzatnak csak a műszerbeszerzést kellett volna magára vállalnia.

Szabó György, a Jobbik helyi önkormányzati képviselője elmondta, hogy a támogatás azonban, ahogy jött, úgy ment.

Noha az ígért összeg megjelent az önkormányzat 2018-as költségvetésében és a januári képviselő-testületi ülésen el is hangozott, hogy a támogatás megérkezett, rá egy évre vissza kellett utalni azt az építkezés megkezdésének elmaradása miatt.

Az idei februári testületi ülésen a polgármester azt mondta, hogy a több mint 1,7 milliárd forintot eredetileg is eszközbeszerzésre szánták volna és valójában nem történt semmilyen tranzakció, csak a tervezetben jelent meg az előirányzott összeg.

„Ember tervez, Jóisten végez.”

-hangzottak Hoffmann jelen esetben kissé nehezen értelmezhető szavai, arra, hogy miért nem valósult meg a beruházás. Hogy egy kicsit többet megtudjunk a természetfeletti okokról e-mailben kerestük az önkormányzatot és a polgármestert is, azonban választ nem kaptunk, így meg kellett elégednünk ennyivel.

Ugyanezen az ülésen a politikus kinyilvánította, hogy „semmi nem változott a Gyermek-egészségügyi Központ tekintetében, továbbra is szeretnénk elvégezni” és ha majd kell, akkor rendelkezésre fog állni a szükséges összeg. Még ki is oktatta az ellenzéki képviselőt, hogy ha nem muszáj, nem kell a teljes keretet felhasználni.

Ehhez képest a szerződés szerint a költségek máris félmilliárd forinttal emelkedtek a 2017-ben bejelentett 1,9 milliárdos támogatáshoz képest és mivel az önkormányzattól erre sem kaptunk választ, azt sem tudni, hogy kormányzati támogatással vagy az önkormányzat finanszírozásával valósul meg a projekt. Az biztos, hogy a település honlapján továbbra is számolnak a kormányzati támogatás összegével.

Mindebben azonban még benne sincs a létrejövő új épületegység és a régi klinika közötti összekötő folyosó, amire az önkormányzat azt a költséghatékony megoldást találta, hogy a feladatra jelentkező kivitelezőnek fizetés helyett a terület egy részének tulajdonjogát ruházza majd át egy jogszabály segítségével. A tervek szerint így jönnének még létre a mentőbeállók, irodák és az egészségügyi intézmények rendelkezésére álló parkolóhelyek is.

Szabó György sajnálatosnak tartja, hogy miután a korábbi városvezetés bezáratta, a fideszesnek pedig már ez lesz a harmadik választása, amiben a gyermekellátás megoldását ígéri, még mindig kérdések sorakoznak az építkezés körül. A kerületben lakóknak pedig továbbra is kóborolniuk kell, ha a gyerek ellátásra szorul.