Fideszes elemző: az "észérvek kikerülése", ha a jogállamisághoz kötik az uniós pénzek kifizetését

Fideszes elemző: az "észérvek kikerülése", ha a jogállamisághoz kötik az uniós pénzek kifizetését

A "jogállamisági kártya" egy olyan dzsóker "a balliberális politikai közösség" kezében, amelyet akkor játszanak ki, ha észérvekkel nem tudnak győzni - nyilatkoztatta ki Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szombaton az M1-nek.

Az alapítvány vezetőjét azzal kapcsolatban tolták a nézők arcába, hogy a magyar kormány visszautasítja a jogállami kritériumokhoz és a korrupció visszaszorításához kötődő uniós finanszírozási rendszer bevezetését.

Farkas Örs kijelentette: hiába támadják Magyarországot most ebben a témában, a gyakorlat azt mutatja, hogy a jogállamiság területén "ahány ház, annyi szokás".

Az elemző - Orbán Viktor tusványosi beszédéhez hasonlóan - kényelmesen kimazsolázott magának néhány közjogi példát egy-két európai országból, melyeket alátámasztani látszanak a kormány EU-s források után folytatott hisztijét.

Példaként említette, hogy Franciaországban az ügyészség közvetlenül az igazságügyi minisztérium alá rendelt (szegény gallok így sosem tudják meg, milyen az, amikor egy Polt Péterhez hasonló, független és elfogulatlan szakember irányítja az egyik legfontosabb igazságügyi szervet, borzalom), Finnországban pedig nem létezik a bíróság magyarországihoz hasonló legfelsőbb szintje (amit így nem lehet csupa kormányközeli figurával teletömni; micsoda elszalasztott lehetőség...).

Az Oeconomus igazgatója szerint

"minden tagállamnak jogában áll, hogy történelmi hagyományait, szokásjogát is figyelembe véve saját maga döntse el demokratikus berendezkedése formáját".

Magyarország esetében szerinte csak azért merült fel a jogállamiság kérdése, mert más témákban - naná, hogy a bevándorlás kérdésében - nem jutottak dűlőre vele.

Farkas Örs hozzátette: a magyar ellenzék az Országgyűlésben elvesztette a vitát a kormányoldallal szemben, ezért próbálja azt most kiterjeszteni uniós szintre.

Még véletlenül sem arról van szó, hogy egyrészt az uniós vezetőknek végtelenül elegük van Orbán Viktor kétkulacsos rablópolitikájából és abból, hogy folyamatosan aláássa az EU integritását. Másrészt hogy a miniszterelnök teljesen ellehetetlenítette a hazai jogállamot és közéletet, az ellenzéki pártoknak (amibe Farkas úr fejtegetése ellenére koránt sem csak a "balliberális politikai közösség" tartozik bele) pedig lassan nem marad legális hazai eszköze arra, hogy hatékonyan fellépjenek vele és egyre embertelenebb rendszerével szemben.

Á, szó sincs ilyesmiről...