Ősszel kezdődhet el a Károli Egyetem leégett kollégiumának újjáépítése

.

Várhatóan októberben kezdődhet meg a Károli Gáspár Református Egyetem leégett kollégiumának újjáépítése – értesült a Magyar Hírlap.

A lap szerint közel százötvenmillió forint adomány gyűlt össze a januárban kiégett Ráday utcai kollégium hallgatói, valamint a tragédiában elhunyt áldozat családja számára.

Az egyetem Hittudományi Karának IX. kerületi kollégiuma januárban égett ki, az épület teljesen használhatatlanná vált, a nyolcvanas években készült vasszerkezet súlyosan megsérült a tűzben, ezért újjáépítés szükséges.

Később kiderült, a tüzet szándékos gyújtogatás okozta. Aznap este három budapesti tinédzser – két tizenöt és egy tizenhat éves – unaloműzésként körömlakklemosót vásárolt, majd a Markusovszky térre indult, hogy kukákat gyújtsanak fel. Ott a kollégium falához támasztott ágyszivacsot találtak, amelyet a lakkal lelocsoltak, majd meggyújtottak, a tűz terjedését látva pedig elmenekültek. A fiúk később beismerő vallomást tettek a rendőrségen.

Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy

„az épület bontási engedélyét megszereztük, az újjáépítési munkálatok várhatóan októberben megkezdődhetnek”.

Zsengellér kiemelte, hogy a református egyház tagjai, gyülekezetei, intézményei megmozdultak a tragédia hallatán. Hozzátette, hogy, az elhunyt férfi hozzátartozóinak, a kollégiumban elszállásolt egyetemistáknak, valamit felújításra összesen mintegy százötvenmillió forint civil, javarészt reformátusoktól származó adomány érkezett be. Ebből harminckilencmillió forintot a hallgatók, 37,5 millió forintot pedig az áldozat családja kapott meg, a fennmaradó összeget az újjáépítésre fordítják. 

sss
2020. február 24. | 12:01
Csukás István
sss
2020. február 24. | 06:42
Ellenőrzés a magyar határon
sss
2020. február 24. | 12:01
Csukás István
sss
2020. február 24. | 06:42
Ellenőrzés a magyar határon
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss