Jobban teljesít: idén 22 százalékkal több külföldi vendégmunkás érkezik hazánkba

munkás

Miközben kommunikációs szinten még mindig megy a küzdelem, a gazdasági bevándorlást a magyarországi mindennapok részévé tette az Orbán-kormány. Számszerűsítve: az eddigi adatok alapján akár 22 százalékkal, vagyis 15 ezer fővel is többen érkezhetnek hazánkba külföldi állampolgárok munkavállalási céllal.

A privatbankar.hu kimutatása szerint amíg 2017-ben még 24 539-en érkeztek, tavaly ez a létszám 60 931-re emelkedett a ma már Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adatai alapján. Ennek 83 százalékát már augusztus végéig sikerült idén abszolválni: 49 699 külföldi kért munkavállalási céllal tartózkodási engedélyt a magyar hatóságtól. 

Ha folytatódik az éves tendencia, akkor a 75 ezret is megközelítheti a munkavállalási céllal érkező külföldiek száma Magyarországra. Ez egy év alatt nagyjából 20-22 százalékos, mintegy 15 ezer fős további növekedést jelentene a 2018-as állapothoz képest. A portál rákérdezett a vendégmunkások állampolgárságára is. Eszerint:

  • 29.378 ukrán, 
  • 4009 szerb,
  • 2261 vietnámi,
  • 1938 kínai,
  • 1526 india
  • és több mint 10 500 egyéb állampolgárságú személy szeretett volna Magyarországon dolgozni idén.

Már Amerikában is téma a magyarországi vendégmunkások nagy száma

Terjedelmes riportban számol be a Magyarországra érkezett vendégmunkások helyzetéről az egyik legpatinásabb amerikai pénzügyi lap, a The Wall Street Journal (WSJ), a riportot a 444 szemlézte. A cikk címe is beszédes: A bevándorlást hangosan ellenző Magyarország szélesre tárja kapuit a még több külföldi munkás előtt .

Ahogy arról beszámoltunk, a Varga Mihály vezette illetékes Pénzügyminisztérium - jobb szó híján - továbbra is játssza a hülyegyereket,és nem akarja/nem meri/nem tudja bevallani Jakab Péter (Jobbik) írásbeli kérdéseire, hogy pontosan hány vendégmunkás is dolgozik a statisztikáik szerint hazánkban. 

Eközben egy szinttel lejjebb, a magyar valóságban sokkal kézzelfoghatóbb megközelítéssel foglalkoznak a politikusok a gazdasági migrációval. Orosháza fideszes polgármestere, Dávid Zoltán például hálás a vendégmunkásoknak, és szerinte a külföldiek

"nyilvánvalóan hosszabb távon is megtalálják itt a számításukat, ezek itt fognak lakást venni, itt fognak elhelyezkedni, itt fognak férjhez menni, megnősülni, családot alapítani, és itt gondolják a jövőjüket, mert van lehetőség munkára, és szükség van a munkájukra."

A jobbikos Stummer János ezzel szemben úgy látja, meg kell akadályozni, hogy azok a cégek, amelyek már így is nagy arányban dolgoztatnak külföldi munkavállalókat, egy recesszió esetén a magyar dolgozókat küldjék el, s helyette a külföldit tartsák meg.

A Jobbik alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány bérpolitikája, és az ezzel generált kivándorlás miatt az ország tele van külföldi vendégmunkásokkal,

"akiknek pedig nem jut hely sem a konténervárosokban, sem a munkásszállókon, sem a felújított laktanyákban, azok nyolcasával, tízesével költöznek be a magyar családok által épített és kényszerűségből magukra hagyott otthonaikba."