Evo Morales bejelentette a választási győzelmét

Evo Morales bejelentette a választási győzelmét

Ellenfele kolosszális választási csalással vádolta meg Moralest.

A hivatalban lévő bolíviai elnök csütörtökön bejelentette választási győzelmét a bolíviai elnökválasztás első fordulójának eredményei nyomán.

Mint a Telesur nevű televíziós csatorna által közvetített La Paz-i sajtótájékoztatóján mondta, tiszteletben fogja tartani a választás eredményét akkor is, ha a végső összesítés szerint mégis kell második fordulót tartani.

A voksok több mint 98 százalékos feldolgozottsága mellett Moralesnek sikerült szert tennie a döntő 10 százalékpontos előnyre fő kihívójával, Carlos Mesával szemben, hogy ne kellejen második fordulót tartani a latin-amerikai országban. A feldolgozottság jelenlegi szintje mellett Morales a voksok 46,83, míg ellenfele a 36,7 százalékát szerezte meg.

„Mi győztünk az első fordulóban, a szavazatkülönbség köztem és Carlos Mesa ellenzéki jelölt között 600 ezer voks. A vidéki szavazatokkal győztünk, már csak a voksok 1,5 százalékát maradt feldolgozni”

 - hangoztatta az andoki ország első őshonos vezetője. Hangsúlyozta, hogy a választási eredménnyel elégedetlen ellenzék, „nem kíván számot vetni az őslakosok szavazataival, amivel diszkriminálja a bolíviai állampolgárok meghatározott csoportját”.

A baloldali államfő egyben felszólította a nemzetközi választási megfigyelőket, hogy tartsák tiszteletben az ország alkotmányát, miután aggodalmukat fejezték ki az esetleges választási csalások miatt.

Mesa haladéktalanul bejelentette, hogy az elnökválasztás megvédése érdekében szövetséget hoz létre, egyben „kolosszális választási csalással vádolta” Moralest.

Morales, az andoki ország első őshonos vezetője, vitatott negyedik elnöki mandátumáért indult. A 59 éves baloldali vezető az előző három elnökválasztáson már az első fordulóban győzött. Tekintélyuralmi stílusa és az erdőtüzek miatt azonban csökkent a népszerűsége a 66 éves volt jobbközép elnökkel, Mesával szemben.

 

Ma megbukhat Bolívia szélsőbaloldali, környezetpusztító elnöke

Bolíviában elnök- és parlamenti választásokat tartanak ma - írja az MTI. Az országot 2005 óta az indián származású szélsőbaloldali Evo Morales vezeti, sokszor diktatórikus eszközökkel. Míg a világ elsősorban a jobboldali populista brazil elnök környezetpusztító politikájára figyelt, nagyon hasonló folyamatok zajlanak le Bolíviában is.