Elutasította a MOB a jobbikos javaslatot: nem veszik el Borkai életjáradékát

Borkai Zsolt

Steinmetz Ádám javaslata szerintük "nem elég kidolgozott és nincs összhangban az olimpiai eszmével".

Ahogy arról beszámoltunk, Steinmetz Ádám, jobbikos országgyűlési képviselő és olimpiai bajnok októberben benyújtott egy törvénymódosító javaslatot, ami arra vonatkozik, hogy a Borkaihoz hasonlóan viselkedő olimpikonok a MOB etikai bizottsága elé kerüljenek, és ott dönthessenek az életjáradék megvonásáról.

Steinmetz Ádám Borkairól: "Ne kapjon életjáradékot aki ilyen életvitelt folytat"

Borkai Zsolt kérjen bocsánatot, de ne csak a feleségétől, hanem a sportolóktól is - mondja Steinmetz Ádám, olimpiai bajnok vízilabdázó. A Jobbik képviselője szerint "aki sokak példaképe, nem folytathat olyan életmódot, mint a győri polgármester". Azt is hozzátette, hogy a Fideszből azóta kilépett városvezető esetében indokolt lenne a kiemelt életjáradék felülvizsgálata is.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének mai állásfoglalása szerint ugyanakkor "a törvényjavaslat nincs megfelelően előkészítve, nincs összhangban az olimpiai eszmével, és az alkotmányos jogokkal sem" - írja a Hvg.hu.

Bár létrehoznak az eddigi etikai és jogi bizottságból kiváló különálló etikai bizottságot, a MOB elnöksége hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják, hogy az olimpiai járadék "feltételei objektívek maradjanak".

A Hvg.hu emlékeztet: a tornaszövetség visszahívta Borkait a MOB-ból, aki így már nem tagja a testületnek, a bizottság korábban azzal hárította el az olimpiai járadékról szóló kérdést, hogy erről a sportpolitikáért felelős miniszternek kell döntenie. Az Emmi akkor azt közölte, hogy csak az veszti el érdemtelenség miatt az életjáradékát, aki büntetett előéletű, büntetőeljárás alatt áll, vagy próbaidőre bocsátották. Ezen változtatna Steinmetz javaslata, amelyet a MOB most a fenti indokok miatt nem támogatott.

Hétpárti egyeztetést kezdeményez Steinmetz

Gyorsan kellett cselekedni, megértem, hogy a jogászok a törvényjavaslat megvizsgálását követően arra jutottak, hogy nincs megfelelően előkészítve, ez lehet egy érv. Az a fontos, hogy elindult valami, most ki kell derítenünk, hogy a parlamenti pártok körében egyetértés van-e ebben az ügyben, vagyis adott-e a szándék a törvény módosítására - mondta Steinmetz Ádám a Zsurpubi.hu-nak.

"A személyes véleményem az, hogy amennyiben az életjáradékra nem nyugdíjként, hanem tiszteletdíjként tekintünk, bizonyos esetekben legyen lehetőség a megvonásra.  Borkai Zsoltról a társadalom jelentős részének nem a csodálatos szöuli lólengése, hanem a luxusjachtos gyalázatos produkciója ugrik be elsőre. Cselekedeteivel határozottan rombolja az olimpiai bajnokok megítélését."

Emlékeztetett: a MOB jelenleg viszont csak véleményezhet, a törvényeket az Országgyűlés hozza, én azt gondolom, hogy az egész életjáradék-kérdést a MOB hatáskörébe kellene vonni.

"Nincs akadálya, sőt szükségesnek tartanám, hogy - amennyiben ebben a témában konszenzus mutatkozik - a parlament elé kerüljön az ügy, ennek érdekében szorgalmazom a hétpárti egyeztetést, méghozzá az olimpiai bizottság bevonásával."