Az ellenzéki pártok támogatják a tankötelezettség korhatárának emeléséért indított aláírásgyűjtést

Az ellenzéki pártok támogatják a tankötelezettség korhatárának emeléséért indított aláírásgyűjtést

Közös közleményben biztosították támogatásukról a tankötelezettség korhatárának 18 évre való emeléséért - az Idetartozunk Egyesület által - indított aláírásgyűjtést az ellenzéki pártok pénteken.

Az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd közös közleményt juttatott el az MTI-hez, amiben azt írják, hogy "az Orbán-kormány tudatosan teszi tönkre a fiatalok jövőjét azzal, hogy elzárja őket a használható tudástól. Százezer fiatal élete eddig már kisiklott, mert 2011 óta egy lélektelen, rossz döntés következtében őket már 16 évesen kilökték az oktatásból."

Nagy részüknek még általános iskolai végzettsége sincs, így semmilyen esélyük nincs arra, hogy szakmát szerezzenek - közölték.

Az ellenzéki pártok úgy látják, hogy "a Fidesz rombolása miatt" soha nem látott mértékben szakad le Magyarország Európától és a világtól az oktatásban. Egyúttal sajnálatosnak nevezték, hogy folyamatosan nő azok száma Magyarországon, akik nem szereznek érettségit vagy szakmát, miközben a többi uniós országban a képzettség nélküli fiatalok száma csökken.

Tudatták: "társainkkal együtt harcolni fogunk mindaddig, amíg újra a gyermekeink jövőjét, az egyén és a közösség érdekeit egyaránt figyelembe vevő, korszerű oktatási törvények nem lesznek Magyarországon".

Roma szervezetek gyűjtenek aláírást, hogy ismét 18 évre emeljék a tankötelezettség korhatárát

Az Idetartozunk Egyesület és a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége az idén hetedszer megrendezett Roma Büszkeség Napján aláírásgyűjtés elindítását jelentette be, amelynek célja, hogy a tankötelezettség korhatárát emeljék vissza 18 évre. A 24.hu-nak Setét Jenő polgárjogi aktivista a kezdeményezésre reflektálva azt nyilatkozta, hogy