Bizonyos feltételek esetén tudja támogatni Karácsony Gergely az atlétikai stadion építését

Bizonyos feltételek esetén tudja támogatni Karácsony Gergely az atlétikai stadion építését

Bizonyos feltételek teljesülése esetén tudja támogatni Budapest a 2023-as atlétikai világbajnokságra tervezett atlétikai stadiont. Karácsony Gergely öt követelést szabott meg a kormány számára, hogy milyen feltételek teljesülése esetén támogatnák az új atlétikai centrum megépítését. Az előterjesztést szerdán nyújtja be Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésnek. 

Közös sajtótájékoztatón jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, hogy Budapest milyen feltételekkel hajlandó támogatni a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezését. 

Budapest főbb követelései a kormány felé:

  1. A következő öt évben, az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintos forrás jusson a kerületi önkormányzatoknak az egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztésére.
  2. A kormány korábban Tarlós Istvánnal kötött megállapodása maradjon érvényben és tartsa be a kormányzat.
  3. A zöldterületek növelését tartsa szem előtt a kormányzat
  4. Átlátható és nyilvános legyen minden beruzással kapcsolatos szerződés
  5. A megépülő sportkomplexumok ne csak az élsportra, hanem közösségi használatra is igénybe vehetőek legyen.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott. 

hamarosan kiderülhet, milyen lesz a viszony Budapest és a kormány között. De a főpolgármester szerint most minden szereplő győztes lehet.

Karácsony Gergely a hétfő esetén folyamán telefonon tájékoztatja majd a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét annak érdekében, hogy vegye figyelembe, még egy ideig nem lesz döntés, amíg a kormány nem dönt a feltételek teljesítéséről. 

A HVG információi szerint egyébként az előterjesztésben többek között az is szerepel:

"A Karácsony Gergely vezette közgyűlés minden nagyobb beruházásnál három szempontot tart szem előtt: „nem csökkenhet a zöldfelület nagysága, kiemelt fontosságú a beruházások hosszú távú fenntarthatósága, valamint a finanszírozás átláthatósága.”

Ha a közgyűlés elfogadja a határozatot, Karácsony Gergelyék csak akkor támogatják az atlétikai-vb megrendezését, ha feltételeiket és a fent tárgyalt szempontokat

a kormány nyilvános kormányhatározatba foglalja még idén.

Korábban írtuk:

Karácsony Gergely megválasztása óta kérdéses volt a Ferencváros déli és Csepel északi részére tervezett stadion ügye, mivel a főpolgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy az alapvető hozzáállásuk jelenleg nem támogató. 

A múlt héten azonban a Magyar Atlétikai Szövetség tájékoztatása szerint pozitív és előremutató egyeztetés zajlott a sportági szövetség és a főpolgármester között. 

A beszámoló szerint a sportági szövetség tájékoztatta Karácsony Gergelyt arról, hogy ha visszamondják a világbajnokságot, annak számos azonnali és hosszú távú hatása van. Akár több tízmilliárdos kártérítési igényt is benyújthat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, amelyet Magyarországnak kell kifizetnie, illetve ez a döntés évtizedekre visszavetheti a magyar atlétikát, az utánpótlást, a modern képzéseket, illetve le kellene mondani arról, hogy megannyi fiatalnak és idősebbnek sportolási lehetőséget kínáljanak. 

Mielőbbi döntésre kérik Magyarországot

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe nyílt levélben fordult a Magyar Atlétikai Szövetséghez és a Magyar Kormányhoz.

A levélben Sebastian Coe arra kéri a világbajnokság rendezéséről szóló nemzetközi szerződést aláíró magyar feleket, hogy november végéig jelezzék egyértelműen, Budapest városvezetése támogatja-e az atlétikai világbajnokság megrendezését és az atlétikai központ felépítését.

Levelében az elnök egyetért azzal, hogy a demokratikusan megválasztott városvezetés kialakíthatja álláspontját a vb-vel kapcsolatosan, ugyanakkor leszögezi, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek sürgősen tudnia kell, hogy az új főpolgármester és városvezetés támogatja-e a világbajnokságot.

„Ha bármilyen okból kifolyólag nem épül fel a központ – ami komoly következménnyel jár a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésére –, haladéktalanul új házigazdát kell találnunk az eseménynek” 

– idézi Sebastian Coe-t a MASZ honlapja.

A csepeli képviselő-testület egyébként támogatta az atlétikai stadion és a városfejlesztését célzó beruházásokat.

A kerület polgármestere, Borbély Lénárd szerint a Csepelt is érintő beruházás keretében hetvenhét hektárnyi közpark jönne létre, négyezer fával gazdagodna a terület, három gyalogos-kerékpáros híd épülne meg, és a projekt felgyorsítaná a csepeli HÉV rekonstrukcióját is. 

A Fővárosi Közgyűlés elé szerdán terjeszti be Karácsony Gergely főpolgármester az előterjesztést.