Varga Mihály Moszkvában jelentette be, hogy csatlakoznánk az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz

Varga Mihály egy korábbi tárgyaláson
Varga Mihály egy korábbi tárgyaláson
Pénzügyminisztérium

Magyarország kész megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az Eurázsiai Fejlesztési Bankkal - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a bank éves konferenciáján pénteken Moszkvában.

"Az előzetes tárgyalásokat követően Magyarország kifejezte készségét, hogy csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. A bank vezetőinek elmondtuk, a magyar kormány úgy döntött, hogy kész a pénzintézet teljes jogú tagjává válni"

- jelentette ki az MTI szerint a tárcavezető.

Elmondta, hogy a csatlakozási tárgyalások 2020-ban zárulhatnak le. Szavai szerint a magyar kormány az Eurázsiai Fejlesztési Bankban kitűnő lehetőségeket lát a közép-európai és az eurázsiai régió együttműködésének, valamint a közlekedési infrastruktúra, az ipar és a megújuló energiaforrások fejlesztésére.

A bankhoz eddig

  • Oroszország,
  • Fehéroroszország,
  • Örményország,
  • Kazahsztán,
  • Kirgizisztán,
  • Tádzsikisztán

- csatlakozott.

A 2006-ban alapított Eurázsiai Fejlesztési Bank legfőbb célja, hogy elősegítse térség országainak gazdasági, pénzügyi integrációját, illetve fenntartható gazdasági növekedését magán és állami fejlesztések hosszú lejáratú finanszírozásával.

Az oroszokhoz való pénzügyi közeledésnek ez csak az egyik ága: mint korábban beszámoltunk róla, a magyar kormány 10 millió euróval támogatja azt a Budapestre érkező orosz pénzintézetet, amely a magyar közéletben KGST-bankként híresült el.

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) ráadásul egészen különleges garanciákat élvez majd Magyarországon, annak köszönhetően, hogy márciusban a fideszes kétharmad megszavazta, hogy a bank

  • teljes mentességet kapjon a magyar hatóságok felügyelete alól,
  • vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban, ami egyes szakértők szerint kémelhárítási szempontból kockázatosnak tekinthető.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által alapított bank tavaly év végén jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét.