Egymásnak is ellentmondanak a miniszterek a Mátrai Erőmű környéki szivárgással kapcsolatban

Mátrai Erőmű
Fotó: MTI/Szabó Sándor

Noha szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt, november 6-án észleltek először szivárgást a Mátrai Erőmű környékén dolgozó munkások (amikor a kéntelenítő medence elromlott szivattyúját javították), még most is egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a felelős miniszterek. 

A helyzet megnyugtató tisztázást az sem segíti, hogy a Fidesz meggátolta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának helyszíni szemléjét, majd a Viresol Kft. vezetősége azt tiltotta meg, hogy ellenzéki parlamenti képviselők, Nunkovics Tibor és Dudás Róbert (mindkettő Jobbik) személyesen tájékozódhassanak a cég telephelyén.

Valószínűleg nem használt az sem, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter rémhírkeltésnek nevezte a nyilvánosság tájékoztatását szorgalmazó ellenzéki felszólalásokat, akciókat, azonban a környékről származó vízmintába azért már ő sem mert beleinni. Minden bizonnyal így járt jobban, hiszen a Greenpeace mérései szerint gyakorlatilag szennyvíz folyt a Bene-patakban - nem magától pusztult ki tehát a patak élővilága.

Gulyás Gergely nem mert belekóstolni a Mátrai Erőmű környékéből származó ivóvízbe

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője azonnali kérdéssel fordult Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mátrai Erőműben történt baleset, vegyianyag-szivárgás miatt. Arra emlékeztette a kormányt, hogy ez már a második hasonló eset. Hangsúlyozta azt is, hogy bár rémhírterjesztésnek nevezte a szivárgást Gulyás Gergely is, mégis több tucat ember lett rosszul az esettel összefüggésben, és vannak olyan szennyezett területek, amelyek még most sem látogathatóak.

Mindenesetre a jobbikos Stummer János a két illetékes miniszterhez fordult írásbeli kérdéssel; a magyar környezetvédelem maradéka az Agrárminisztérium alá tartozik, a vízügy, illetőleg a nyomozóhatóságok feletti felügyelet pedig a belügyér felelőssége. 

Nagy István arra a kérdésre, hogy "milyen következményekre számíthatnak a környezetszennyező vállalkozások", inkább csak nyugtatni próbált. Szankciókat nem is helyezett kilátásba, hiszen,

"az erőmű területén végzett vizsgálatok eredményei alapján az érintett vállalatok megtették a szükséges intézkedéseket a vízszennyezés megakadályozása, csökkentése, valamint a vízszennyezés levegőre történő áttevődésének megakadályozása érdekében"

(vö.: szennyező fizet elve... -  a szerk.)

Azt is hangsúlyozta, hogy

"a vízvédelmi mérések a környező településeken élők egészségére veszélyes értéket nem mutattak ki, erről a katasztrófavédelmi szerv tájékoztatta az önkormányzat képviselőit és a közvéleményt".

"A vizek állapotára vonatkozóan különböző helyszíneken történtek a mintavételek, amelyek laboratóriumi vizsgálata folyamatban van, azok összesítését és kiértékelését követően a hatóságok a szükséges eljárásokat lefolytatták"

- öntött tiszta vizet Pintér Sándor helyett Kontrát Károly államtitkár Nagy István poharába. 

A Belügyminisztérium ezzel egyébként le is zárta a témát. Aztán mindenki találja ki, hogy mit állapítottak meg a mérések...

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
A Jobbik EP-képviselője szerint csütörtökön Orbán Viktor rendszere megbukott az Európai Parlament előtt azzal, hogy elfogadták a Magyarországot is elmarasztaló állásfoglalást.