Az Osztrák Szabadságpártot mégis érdekelné a koalíció Sebastian Kurz pártjával

Az Osztrák Szabadságpártot mégis érdekelné a koalíció Sebastian Kurz pártjával

Ha esetleg az osztrák időközi választáson győztes ÖVP mégsem bútorozna össze a Zöldekkel.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke két hete egy magánbeszélgetésben jelezte Sebastian Kurznak, hogy kész a koalíciós tárgyalásokra, amennyiben a Zöldekkel mégsem tudnak megegyezni. A Kurier is megírta, hogy erről kedden este beszélt Norbert Hofer az Österreich portáljának (oe24) online műsorában.

Véletlen vagy sem, kedden Herbert Kickl volt belügyminiszter is rokonszenvét fejezte ki az Osztrák Néppárt (ÖVP) iránt. A Kronen Zeitungnak nyilatkozva emlékeztette a Néppártot, hogy az FPÖ is ellenzi az örökösödési- és ingatlanadót, illetve egyáltalán új adók bevezetését, támogatja azonban a Sebastian Kurz által megcélzott nulldeficites költségvetést.

Norber Hofert arra is reagált, hogy Kurz bizonyára ellenezné Kickl részvételét egy új kormányban: az FPÖ elnöke szerint ez a kérdés bizonyára felmerülne a tárgyalásokon, de megbeszélnék.

Vasárnap írtunk arról, hogy célegyenesbe értek az osztrák koalíció tárgyalások. A szeptemberi időközi választáson győzelmet arató Sebastian Kurz a Kronen Zeitungnak szombaton azt nyilatkozta, hogy január elejére szeretne a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalások végére érni, csak a karácsony miatt tartanak szünetet.

„Jól haladunk, optimista vagyok, de vannak még kulcskérdések, amiket meg kell tárgyalnunk” - fogalmazott a lapnak Kurz.

A Kurier a korábbi kancellárra hivatkozva azt írta, hogy a végső koalíciós megállapodást január 7-e és 11-e között hozhatják nyilvánosságra. Az Österreich értesülései szerint az ÖVP kilenc, míg a Zöldek négy tárcát kaphatnak, ezek közül a külügy és az oktatásügy is a Néppárthoz kerülhet.

Az Osztrák Néppárt három meghatározó ígéretet tett: deficitmentes költségvetést, adócsökkentést és a migráció elleni küzdelem következetes folytatását. A Zöldek számára az lesz a fontos, hogy a klímavédelem és a transzparencia is érvényesüljön egy új kormányprogramban.