Több ezer tüntető rontott rá az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségére

Több ezer tüntető gyűlt össze az Egyesült Államok iraki nagykövetsége előtt kedden Bagdadban, helyszíni beszámolók szerint megpróbáltak behatolni az erősen védett épületbe, amely előtt amerikai zászlókat is égettek. A nagykövetet a személyzettel együtt evakuálták.

A tüntetők a hét végi amerikai légicsapások áldozatainak temetéséről érkeztek a nagykövetséghez, amelyet vizespalackokkal dobáltak, és összetörtek több biztonsági kamerát is. Az AP hírügynökség szerint az emberek "Halál Amerikára", "Halál Izraelre" és "Le Trumppal" jelszavakat skandáltak, valamint a nagykövetség azonnali bezárását követelték. Az al-Arabíjja hírtelevízó szerint többen sátrat vertek az épület előtt, az internetre felkerült videofelvételek pedig arról árulkodnak, hogy kitörték az épület körüli kerítés egy részét.

A tömeg oszlatása során könnygázt és villanógránátot is bevetettek.

A Reuters hírügynökség szerint a demonstráción felbukkant Kaisz al-Hazáli, az Irán-barát Aszáib Ahl al-Hakk nevű milícia vezetője, az AFP francia hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a tüntetők nagy része az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi nevű iraki síita milícia tagja.

Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki kormányfő közleményben ítélte el a támadást, leszögezve: minden külképviselet elleni agressziót meg fognak büntetni, egyúttal a támadás azonnali befejezésére szólított fel.

Az Egyesült Államok vasárnap hajtott végre légicsapásokat Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, az akcióban 25 milicista meghalt. Az akció után Washington hangsúlyozta, hogy a légicsapás "védelmi jellegű" volt, mert a múlt héten az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban a Kirkuk melletti katonai bázison. Négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja megsebesült.

Az amerikai hadművelet ellen felemelte szavát Irak legbefolyásosabb síita vallási vezetője, a mérsékeltnek számító Ali asz-Szísztáni ajatollah is.