Elbocsátások voltak a kecskeméti Mercedes-gyárban

Elbocsátások voltak a kecskeméti Mercedes-gyárban

Több embernek is felmondták munkaszerződését január 6-án a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban, írja az Index. A lap úgy tudja, a karácsonyi szünetben két hétre leállt a gyártás, majd hétfőn indult újra a termelés, azonban többeket elbocsátottak; az egyik forrás szerint, furcsa módon nem a HR-osztályon történt mindez, hanem a cég főbejárata melletti melléképület előadótermében.

Úgy tudják, hogy a gyár négy üzeme (présüzem, felületkezelő üzem, összeszerelő üzem, karosszéria-üzem) közül a karosszéria-üzemben volt létszámcsökkentés.

„Régi kollégákat vesztettünk el. Akikről biztosan tudunk, ők határozott idejű szerződéssel rendelkeztek. Bár pletykák természetesen Kecskeméten is szállingóztak elbocsátásokról, de optimisták voltunk, mert úgy éreztük, hogy a tervezett gyártási mennyiség és a betervezett hétvégi munkák nem engednek meg létszámcsökkentést”

- mondta az egyik dolgozó a lapnak.

Reagált a cég is: azt írták, a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban nincs szó tömeges elbocsátásról. Hétfőn néhány, egyedi esetben került sor munkaszerződések felbontására: ez a döntés az egyes gyártási folyamatok optimalizálása révén elért hatékonyságnövekedéssel függ össze.

Az átalakuló autóipari piac veszélyeiről már mi is írtunk: a német teljesítmény csökkenőben van, ez pedig komoly kihatásokkal bírhat az összeszerelő-üzemként működő magyar iparra is, végső soron munkahelyeket veszélyeztetve és csökkentve a hazai GDP-t.