A kormány szerint maradnak egyelőre a magyar katonák Irakban

A kormány szerint maradnak egyelőre a magyar katonák Irakban

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, Kósa Lajos szerint Magyarország kötelezettséget vállalt az iraki helyzet rendezését illetően, így továbbra is maradnak a magyar katonák a közel-keleti országban.

A reggel folyamán Benkő Tibor honvédelmi miniszter videokonferenciával egybekötött sajtótájékoztatót- és háttérbeszélgetést tartott az Irakban szolgáló magyar katonák helyzetéről. A sajtónyilvános beszélgetésen Farkas Sándor alezredes a miniszternek elmondta, számítottak a támadásra, és fel vannak készülve a további feladatok ellátására. 

Számítottak a magyar katonák a támadásra, maradnak Irakban

Benkő Tibor honvédelmi miniszter videokonferenciával egybekötött sajtótájékoztatót- és háttérbeszélgetést tartott az Irakban szolgáló magyar katonák helyzetéről a Honvédelmi Minisztériumban. A tárcavezető szerint az elmúlt időszakban több valótlan hír is megjelent a magyar misszióval kapcsolatban, ezért tisztázta: a szolgálatot teljesítő kétszáz katonának csak egy része vesz részt a NATO vezette misszió tevékenységében, többen az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció tagjaként vannak jelen.

Szintén a csütörtök reggel folyamán a Honvédelmi Minisztériumban kaptak tájékoztatást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai - az iráni-amerikai viszályra tekintettel - az iraki magyar misszió helyzetéről. 

A testület elnöke Kósa Lajos azt mondta, hogy a helyzet Irakban összetett. Bár az iraki parlament hozott egy határozatot a külföldi csapatok kivonásáról, de ez az iraki kormány számára nem kötelező érvényű.

Így a magyar katonák továbbra is folytatják iraki feladataikat, többek között a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet felszámolása érdekében. A magyar katonák minden segítséget megkapnak, mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságukat garantálják

- jelentette ki a bizottság elnöke.

A testületi ülésen a Jobbik országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea is részt vett, aki lapunknak elmondta, hogy Irakban rendkívül bonyolult a politikai helyzet.

"Ami ma igaz, az lehet, hogy holnap már nem lesz az. Akik ma szövetségesek, azok másnap már ellenségek is lehetnének."

A politikus elmondta, hogy Irán óriási befolyásra tett szert az országban. Hozzátette, hogy vállalatalapítások útján szereztek befolyást az országban, amelyeknek látszólag polgári szerepe van, de igen hamar szembesült azzal Irak, hogy katonailag is fel vannak szerelve. 

Mivel szigorúan titkos információk hangoztak el az ülésen, így a képviselő csupán annyit tudott mondani az Alfahírnek, hogy

az látható, a honvédelmi vezetés valóban uralja a helyzetet és fel van készülve minden eshetőségre. 

A közel-keleti helyzetről a csütörtöki kormányinfón Orbán Viktor is beszélt. A miniszterelnök szerint úgy döntöttek, magasrangú katonai vezetőt vezényelnek a helyszínre, de persze minden feltétel adott az azonnali evakuáláshoz, ha kell. Hozzátette, hogy a magyar kormánynak megállapodása van az irakival, hogy az országban magyar katonák lehetnek, amíg az iraki fél nem mondja fel a szerződést, addig Magyarország természetesen teljesíti a vállalását.  

„Amennyire egy katona biztonságban lehet, annyira  a katonáink biztonságban vannak”

- szögezte le Orbán Viktor.