A Népszava állítja, de a minisztérium szerint nem igaz, hogy pénzügyileg ellehetetlenítenék Budapestet

A Népszava állítja, de a minisztérium  szerint nem igaz, hogy pénzügyileg ellehetetlenítenék Budapestet

A birtokába került dokumentumra hivatkozva a Népszava szerint Budapest nem számíthat uniós forrásra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményben reagált: a kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől.

A Népszava birtokába került dokumentum szerint a kormány célterületeket jelölt meg, hol használná fel az EU-s támogatásokat, Budapest pedig nincs ezeken a térképeken. Orbán Viktor eddig többször is - legutóbb évindító sajtótájékoztatóján - úgy nyilatkozott, hogy a korábbi főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal kötött minden megállapodás érvényes, és jár a száz nap türelmi idő Karácsony Gergelynek.

A Népszava azt állítja: eljutott a szerkesztőségbe az a prezentáció, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített, és azt tartalmazza, milyen rendszerben használná fel Magyarország a következő, 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait. Ebből a lap arra következtetett, hogy a kormány Budapest pénzügyi ellehetetlenítését készíti elő. Ha az Európai Bizottság elfogadja a kormányzati javaslatot, annak Budapest lenne a legnagyobb kárvallottja (továbbá Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost is hátrányosan érintené), a főváros a jelzett ciklusban uniós fejlesztési források nélkül maradhat - írja lap.

A Népszava több helyről megerősített információi szerint a decemberben Brüsszelben bemutatott prezentációból az olvasható ki, hogy a magyar kormány nagyobbrészt vállalati támogatásokra és kutatás-fejlesztésre költene, illetve a városi közlekedés, a vasút, a közutak, a környezetvédelem és a megújulóenergia-szektor fejlesztéseit támogatnák. A Népszava szerint egyrészt jó hír lehet a multiknak, hogy messze a legtöbb pénzt a vállalati és a kutatás-fejlesztési támogatásokra szánják, másrészt magyarázat lehet az MTA intézethálózatának elvételére és részben a CEU elüldözésére is.

A területileg meghatározott támogatásokra olyan turisztikai régiók vannak megjelölve, mint a Balaton, a Duna-kanyar, a Fertő-tó vidéke, a Felső-Tisza és Tokaj, illetve a Hortobágy és Debrecen. A Népszava megjegyzi: gőzerővel zajlik a kormány- és Orbán-közeli érdekeltségek, a Mészáros Lőrinc birodalmához tartozó cégek területfoglalása például a Balatonnál és Tokaj környékén. Vagyis az ide irányított uniós idegenforgalmi fejlesztések ezeknek az üzleti köröknek az érdekeit is szolgálnák.

Budapest brüsszeli képviseletének vezetője, Jávor Benedek a Népszavának azt mondta: „egyértelműen a politikai bosszúról”, „a választási eredmények megtorlásának szándékáról” van szó: ha nincsenek kifejezetten a fővárosra célzott programok, akkor Budapest teljesen eleshet az uniós segítségtől.

ITM: a kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg - közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium a Népszava cikkére reagálva hétfőn.

A tárca tájékoztatása szerint a kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról, leginkább azért, mert a 2021-2027-es közös költségvetésről még nincs megállapodás, az Európai Bizottság és a tagállamok álláspontjai távoliak. Budapest ahogy eddig, a jövőben is a brüsszeli bürokraták által meghatározott keretek között, az általuk megszabott feltételek mentén juthat támogatásokhoz - fűzték hozzá.

Hangsúlyozták: a Magyarországnak járó forrásokat éppen Brüsszel akarja elvenni a kohéziós alap tervezett, igazságtalan csökkentésével.

A magyar álláspont szerint elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb tagállamok a közép-európai országok rovására kapjanak többet a közös költségvetésből - áll a közleményben.