Éles lőszert használhattak a tüntetők ellen Iránban

Teheran
Twitter

Iráni nagyvárosokban - köztük Teheránban - szombaton vonultak utcára először a tüntetők azután, hogy a vezetés beismerte: az iráni légvédelem lőtte le az ukrán légitarsáság utasszállítóját, 177 ember halálát okozva. 

A demonstrálókat feldühítette a tragédia, és az is, hogy az iráni hatalom egy ideig tagadta a rakétatalálat tényét, a tüntetők szerint szégyent hoztak Iránra.

A brit nagykövetet előállították az iráni fővárosban:

Iráni válság: Nem tüntetni, megemlékezni ment a brit nagykövet mielőtt előállították

A feszültség enyhítését szorgalmazta vasárnap Brüsszelben Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután előző éjjel Teheránban rövid időre előállították Nagy-Britannia teheráni nagykövetét, akit azzal vádoltak, hogy részt vett egy tüntetésen. Az előállítást az iráni hatóságok is megerősítették. "Nagyon aggaszt bennünket a brit nagykövet iráni előállítása.

A Guardiannak néhány helyszínen lévő személy arról beszélt, hogy az iráni hatóságok éles lőszert vetettek be a tüntetők ellen, amit a közösségi médiában terjedő videókkal igyekeznek alátámasztani.

Teheránban egy szemtanú szerint először könnygázt használtak a rendőrök, de később már lőttek rájuk. A felvételen vérfoltos járda látható és egy földön ülő sebesült:

Egy férfi azt állítja, hogy hét meglőtt embert látott az Azadi térnél. Hosszein Rahimi, teheráni rendőrfőnők cáfolta az éles lőszer bevetését, nyilatkozata szerint kifejezetten önmérsékletre utasították az egyenruhásokat.

Teheránon kívül több városban és egyetemen is demonstrációk zajlottak az ukrán gép lelövése miatt, de nem érkeztek hasonló esetekről információk.

A tanúk vallomásait és a videókat eddig nem sikerült független forrásból hitelesíteni.

Iránban legutóbb a benzináremelésnek köszönhetően zajlottak komoly megmozdulások:

A hatalom emelte a benzin árát, véres összecsapások lettek belőle

Iránban november 15-én kezdődtek tüntetések a kormány üzemanyagár-emelésével kapcsolatos bejelentése után. Ennek hatására százezrek vonultak utcára, a megmozdulások pedig hamar véressé váltak: az Amnesty International szerint már kétszáznyolc ember vesztette életét az összecsapásokban a biztonsági erőkkel. A tüntetők bankokat és kormányzati épületeket támadtak, miközben a hatalom gyakorlatilag lekapcsolta az internetet.

Trump a tüntetők mellett

Az amerikai elnök farszi nyelvű tweetjében írt többek között arról, hogy a "bátorságotok inspiráló". A bejegyzés a perzsa nyelvű internet legkedveltebb posztja lett, több mint 350 ezer lájk van rajta.