KDSZSZ: beigazolódni látszik, ingerküszöböt átütő létszámcsökkenés várható a Volánnál

Volánbusz

Erősen barátságtalan lépésnek tartja a Volánbusznál közvetlenül karácsony előtt történt felmondásokat a 18 tagszervezetet tömörítő Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) - közölte lapunkkal Horváth László társelnök.

A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint elsősorban adminisztratív, ügyviteli munkakörben dolgozóknak mondtak fel, mindennemű előzmény és egyeztetés nélkül. Ez az eljárás komoly hullámverést okozott a munkavállalók körében - fogalmazott, hozzátéve: költséghatékonyságot, szervezet észszerűsítését, illetve átszervezést jelöltek meg indokként. 

A Szövetség úgy véli, félrevezető volt az a korábbi kommunikáció, miszerint a menedzsment megtartani kíván minden, a Volánbusz Zrt-nél dolgozni kívánó munkavállalót. A KDSZSZ emlékeztetett, hogy az elmúlt év nyarán az akkori mintegy 18 ezres állományi létszám 20 ezres nagyságúra való felduzzasztásáról szóltak a hírek.

Ezzel szemben beigazolódni látszik a KDSZSZ egyes tagszervezeteinek prognózisa, miszerint 2020 első felében az ingerküszöböt átütő létszámcsökkenés várható a társaságnál.

Horváth László továbbá hangsúlyozta, a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége határozottan kiáll a munkaerő megtartása mellett, ezért szükség esetén a jog eszközét is igénybe kívánja venni.