Putyin diplomáciai kudarca: nincs megállapodás a líbiai polgárháborúban

Haftár, Lavrov
Halifa Haftár és Szergej Lavrov
Twitter

Moszkvában találkozott a líbiai polgárháború két főszereplője, a nemzetközileg elismert kormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs, valamint az ország jelentős részét uralma alatt tartó Halifa Haftár tábornok.

A diplomáciai eseményt tűzszünet előzte meg, de Haftár és esz-Szarrádzs nem tárgyaltak egymással, csak közvetítőkön keresztül kommunikáltak, ott volt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, Szergej Lavrov külügyér és török kollégája, Mevlüt Cavusoglu, aki Hulusi Akarral együtt utazott az orosz fővárosba.

Már önmagában az is eredmény volt, hogy sikerült elérni a tűzszünetet és megnyitni a diplomáciai csatornát a harcoló felek között, ez kétségkívül Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoğan érdeme.

Az áttörés viszont elmaradt, született egy megállapodás, de azt Haftár nem volt hajlandó aláírni, mondván, hogy követelései nem kerültek be a dokumentumba. Ez diplomáciai kudarc Moszkva számára, Haftár az ő támogatottjuk, esz-Szarrádzst a törökök hozták az asztalhoz.

A követelések között szerepelt, hogy csapataival bevonulhasson az ostromlott Tripoliba és hozzanak létre egy olyan nemzeti egységkormányt, amelyet Tobruk is támogat. Haftár ahhoz is ragaszkodott, hogy a törökök ne vegyenek részt a tűzszünet nemzetközi ellenőrzésében és vonják ki a zsoldosaikat az országból. Ezzel szemben a török elnök már azzal fenyegetőzik, hogy majd megleckéztetik Haftárt.

Egy esélye még van a diplomáciai megegyezésnek, hétvégén Berlinben egyeztetnek a polgárháborúról Angela Merkel kezdeményezésére. Heiko Maas Bengáziban találkozott Haftárral, a német külügyminiszter szerint a tábornok annak ellenére hajlandó a békét kötni, hogy Moszkvában nem szignózta az egyezményt.

Az amerikaiak egyelőre nem mutatnak túl nagy aktivitást Líbiát illetően, míg az Európai Unió elkeserítő módon egy a déli határaitól látható távolságban húzódó és a kontinensre nézve fenyegető következményekkel járó konfliktusban sem tud potens szereplőként fellépni.

A polgárháború jelenlegi állásáról itt írtunk részletesen:

Talán sikerül békíteni, mielőtt a törökök nekiesnének az orosz zsoldosoknak

Több cikkben is foglalkoztunk vele, hogy Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása után a káosz és a milíciák vették át az uralmat Líbiában, közülük emelkedett ki Halifa Haftár tábornok, aki eltökélte, hogy megdönti a nemzetközileg elismert, Fájez esz-Szarrádzs által vezetett kormányt (GNA):