A szocialisták szerint a DK az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját

A szocialisták szerint a DK az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját

Csütörtökön számoltunk be róla, hogy az MSZP két budapesti polgármestere, Kiss László (III. kerület) és Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) is úgy döntött, hogy elhagyja a szocialistákat és inkább becsatlakozik a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz. A pórul járt párt tegnapi nyilatkozatában még nyugodt hangvétellel vette tudomásul a politikusok távozását, megjegyezve, hogy döntésükkel komoly csalódást okoztak és cserben hagyták közösségüket.

Két budapesti polgármestere hagyja ott az MSZP-t

Átlép két MSZP-s fővárosi kerületi polgármester a Demokratikus Koalícióba (DK) - erősítették meg az érintett pártok csütörtökön az MTI-nek. Az MSZP szerint a polgármesterek cserbenhagyták közösségüket, Gyurcsány Ferenc DK-elnök viszont pártja táborának bővülése miatt fejezte ki örömét. Az Index hírportál csütörtökön azt írta: Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII.

Az MSZP prominens politikusai a mai napon azonban már sokkal markánsabban fogalmaztak. Azzal vádolják a Demokratikus Koalíciót, hogy az MSZP kifosztására építik személyzeti politikájukat.

„Senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t”

– jelentette ki Tóth Bertalan pénteken Szegeden. A pártelnök hangsúlyozta, hogy az MSZP egyenlő félként kíván részt venni az ellenzéki együttműködésben, amiben nem segít, ha a DK elcsaklizza az embereiket. Szerinte a most távozó két polgármester nem lenne senki a politikában az MSZP nélkül és a párt munkájának köszönhetik, hogy sikerült nyerniük október 13-án.

A politikus a polgármesterek etikátlan viselkedésére hivatkozva indítványozni fogja a párt szombaton ülésező választmányánál, hogy az, aki a MSZP-ből kilépve az önkormányzati vagy parlamenti választásokon más párt színeiben indul, ne kaphassa majd meg támogatásukat.

A párt korábbi elnöke, Mesterházy Attila is hasonlóan nyilatkozott az ATV-ben. Úgy fogalmazott,

„nagyon kell vigyázni egymásra, mert sokféle támadás alatt van a szocialista párt, ha nem járunk el kellő óvatossággal, akkor valóban még a végén az lesz, hogy elolvad az MSZP, az olvadás vége pedig az lesz, hogy megsemmisül”.

A Demokratikus Koalíciót egyébként 2011-ben a Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezetésével távozó politikusok, illetve az őket körülvevő szellemi holdudvar hozták létre.