Polgár után Sződligeten is elrendelték a kijárási tilalmat

Sződliget

Sződliget polgármestere, Juhász Béla a település Facebook-oldalán jelentette be, részleges kijárási tilalmat rendelt el a március 25. és április 2. közötti időszakra – vette észre az Index.

Látok az utcán beszélgetni csoportokat, játszótereken játszó kisgyerekeket. Megítélésem szerint ezek nem szükségszerű lakossági találkozások, így növelhetik a járvány terjedését. Ugyancsak látok közterületen beszélgetni szociális gondoskodásban részesülő idős embereket, az iskolákban elrendelt otthoni tanulásra kötelezett fiatalokat

– indokolta a lépést a Pest megyei település vezetője.

A rendelet értelmében otthonmaradásra köteles:

  • az önkormányzat munkavállalója (közalkalmazott, köztisztviselő, közfoglalkoztatott és az egyéb munkaviszonyban lévő) akit az önkormányzat otthoni munkavégzésre kötelezett,
  • az önkormányzat szociális ellátásában részesülő (szociális gondozásban, házi segítségnyújtásban, szociális étkezésben) 70 év fölötti sződligeti lakos,
  • az oktatás-nevelési intézményekben elrendelt szünet kapcsán otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.

Élelmiszer- és gyógyszervásárlás, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése érdekében, valamint a napi munkába el lehet távozni otthonról – tájékoztat a rendeletről a polgármester.

A rendelet betartását az önkormányzat ellenőrzi. Tájékoztatnak, figyelmeztetésben részesítenek, feljegyzéseket készítenek, az engedetlenséget jelezhetik az iskola, a munkahely felé. Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak: kezdeményezhetik az otthoni munkáról visszahívást, a szociális szolgáltatások felfüggesztését, a segélykérelmek elutasítását.

Délelőtt arról számoltunk be, a Hajdú-Bihar megyei Polgáron ugyancsak elrendelte a kijárási tilalmat a helyi polgármester.

Egy magyarországi településen a polgármester részleges kijárási tilalmat rendelt el

"Március 23-ától március 30-ig részleges kijárási tilalmat rendelt el a koronavírus-járvány terjedése miatt Tóth József polgármester. A rendelet értelmében nem hagyhatják el otthonukat az önkormányzat azon munkavállalói, akiket pótszabadság biztosításával mentesítettek a heti munkavégzés alól, a 70 év fölöttiek, valamint az óvodások és iskolások sem.