Egy magyarországi településen a polgármester részleges kijárási tilalmat rendelt el

Egy magyarországi településen a polgármester részleges kijárási tilalmat rendelt el

"Március 23-ától március 30-ig részleges kijárási tilalmat rendelt el a koronavírus-járvány terjedése miatt Tóth József polgármester. A rendelet értelmében nem hagyhatják el otthonukat az önkormányzat azon munkavállalói, akiket pótszabadság biztosításával mentesítettek a heti munkavégzés alól, a 70 év fölöttiek, valamint az óvodások és iskolások sem. Kivételt jelent a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok elvégzése, illetve a napi munkába járás. Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat közbiztonsági csoportja ellenőrzi" - írja az MTI a 8400 fős Hajdú-Bihar megyei településről, Polgárról.

A harmadik ciklusát töltő DK-s polgármester szerint bár a törvény jelen helyzetben lehetőséget ad az egyszemélyi döntések meghozatalára, egyeztetett a képviselő-testülettel, akik támogatásukról biztosították őt.

A Népszava szerint viszont kijárási tilalmat sem az önkormányzat, sem a polgármester, hanem kizárólag a kormány rendelhet el.