Úgy tűnik, hogy a járvány leple alatt tovább gazdagítaná saját földesurait a Fidesz

Úgy tűnik, hogy a járvány leple alatt tovább gazdagítaná saját földesurait a Fidesz

Miközben az egész ország a koronavírus elleni küzdelemmel van elfoglalva, a Fidesznél úgy tűnik, hogy teljesen máson törik a fejüket. Elkezdtek például bosszút állni az önkormányzatokon az októberi választások eredménye miatt, felhasználják a veszélyhelyzetet az ellenfeleik anyagi forrásainak megnyirbálására, de nem feledkeznek el arról, hogy a holdudvarhoz tartozó milliárdosokat is további milliárdokhoz juttassák. Ez utóbbi részeként nyújthattak be egy olyan törvényjavaslatot rögvest Orbán Viktor teljhatalmának kihirdetése után, amellyel rengeteg pénzt tömhetnek a kormányközeli agrárbárók zsebébe az LMP társelnöke szerint.

Schmuck Erzsébet online sajtótájékoztatóján ismertette, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy olyan javaslatot is benyújtott, amely gyakorlatilag egy újabb földmutyit jelent.

"A termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról" című javaslat államosítaná azokat a földeket 2021-re, amelyekre termelőszövetkezeti földhasználati jog van bejegyezve, de nem is ez a legnagyobb probléma vele.

Ha átmegy, akkor a kormány saját hatáskörben minősíthet mintagazdasággá nagy agrárcégeket, és így kedvezőbb feltétellel bérelhetnek majd földet.

Schmuck Erzsébet szerint ezt a törvényt olyan cégekre írták, mint amilyet Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Garancsi István vagy Flier István birtokol. Az ilyen vállalkozások mintagazdaságként 20 helyett 50 évre bérelhetnének földeket, nem vonatkozna rájuk a földtörvényben megszabott birtokmaximum. 

📢Schmuck Erzsébet online sajtótájékoztatója: A kormány újabb földmutyira készül. Követeljük, hogy azonnal vonják vissza a földügyi salátatörvényt❗

Posted by LMP - Magyarország Zöld Pártja on Sunday, April 5, 2020

Az LMP a törvényjavaslat visszavonását követeli, a párt szerint a kormánynak nem a földek átjátszásán, hanem a vírus elleni küzdelmen kellene fáradoznia.