Oroszországban közel ezerrel nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt

.

Oroszországban 954-gyel nőtt egy nap alatt, és elérte a 6243-at a koronavírus-fertőzöttek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A halottak száma 47, a meggyógyult pácienseké pedig összesen 406 a hétfői adatok szerint. A fővárosban 4484, Moszkva megyében 82, Szentpéterváron pedig 35 fertőzött embert ápolnak. A Covid-19 fertőzést a 85 orosz régióból 80-ban észlelték.

Három szibériai régióban, Irkutszk, Tomszk és Krasznojarszk megyében elrendelték a Moszkvából és Szentpétervárról érkezett utasok kéthetes otthoni karanténját. Moszkvában eddig több mint 160, Szentpéterváron pedig több mint 200 esetben vettek fel jegyzőkönyvet a házi karanténra kötelezett - fertőzött vagy külföldről hazatért - személyek szabálysértéséről.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva úgy vélekedett, csak egy-két hét múlva fog kiderülni, hogy elégségesek voltak-e a COVID-19 terjedése ellen eddig meghozott intézkedések. A tárcavezető elmondta: nincs kétsége afelől, hogy az új koronavírus természetes eredetű.

Mihail Misusztyin kormányfő megengedhetetlennek nevezte a régiók adminisztratív határainak lezárását, és figyelmeztette a helyi vezetőket, hogy ne tévesszék össze a szövetségi jogköröket a regionálisakkal. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egyetértett a miniszterelnökkel, rámutatva, hogy az "eltúlzott" helyi intézkedések veszélyt jelentettek az áruszállítás számára.
        
A miniszterelnök szerint az érintett területek vezetői "meghallották" a szövetségi kormányt. Misusztyin ugyancsak megengedhetetlennek nevezte az online kereskedelemnek és a kézbesítők munkájának helyi akadályozását a kijárási korlátozások közepette.

Az orosz kormány hétfőn rendeletben korlátozta a szűrő és orvosi maszkok, a géz, az egészségügyi kesztyűk és a nem szőtt anyagból készült, eldobható orvosi ruhák kis- és nagykereskedelmét. Ilyen eszközöket a kiskereskedelemben 90 napig csakis engedéllyel rendelkező gyógyszertárak forgalmazhatnak, a beszerzési árnál legfeljebb 10 százalékkal drágábban.

A kabinet közölte, hogy egymillió dollárt  utal át az Egészségügyi Világszervezetnek a koronavírus elleni küzdelem támogatására.

Oroszországban eddig 700 ezer szűrést végeztek el, amivel sajtójelentések szerint az oroszok a harmadik helyen állnak az amerikaiak és a németek mögött.
  
Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy egy, az észak-olaszországi Bergamóban újonnan létesített, 142 ágyas tábori kórházban 200 orosz és olasz orvos elkezdte a koronavírus-fertőzöttek kezelését. A munka három műszakban folyik.