Szijjártó 600 ezer védőmaszkot adott más országoknak, és még többet is adhat

Szijjártó 600 ezer védőmaszkot adott más országoknak, és még többet is adhat

Magyarország továbbra is segítséget nyújt majd a nehéz helyzetben lévő környező államoknak az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben - jelentette ki Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a Facebook-oldalán tartott sajtótájékoztatóján, Magyarország a felelős szomszédságpolitika jegyében

eddig 600 ezer maszkkal és 30 ezer védőruhával segítette Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Észak-Macedóniát és a Boszniai Szerb Köztársaságot.

A miniszter rámutatott, hogy a Kína és Magyarország között jól működő légihídon keresztül eddig 36 millió maszk érkezett Magyarországra, valamint egy komplett gépsor is, amelyen havi 2,8 millió maszkot lehet gyártani, ezért az ország elsősorban ezekkel tud jelenleg segíteni.

A miniszter végezetül elmondta, hogy az előző napi nyolc után szerdán hét repülőgép érkezik Kínából, a fedélzetükön ötmillió maszkkal, 140 lélegeztetőgéppel és védőruhákkal, a légihíd pedig továbbra is üzemelni fog.

Maszk-nagyhatalom?! Több mint 116 millió maszkot rendelt Magyarország

Szijjártó Péter külügyminiszter a Parlamentben ezzel magyarázta kedden, miért tudja hazánk segíteni a déli országokat. (Egyébként hétfőn még arról beszélt a politikus Észak-Macedóniában, hogy Magyarország vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától).

A magyar állampolgárok eközben profi eszközök hiányában saját kezükkel készítenek védőmaszkokat.