Operatív törzs: több mint 100 fertőzött van a Pesti úti idősotthonban

Operatív törzs: több mint 100 fertőzött van a Pesti úti idősotthonban

Több mint 100 fertőzött van a Pesti úti idősotthonban - jelentette be az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. Ez az az intézmény, ahol egy nap alatt négy bentlakó halt meg a fertőzésben. Müller szerint fokozatosan zajlanak a járványügyi vizsgálatok és vizsgálják azokat a hiányosságokat, amelyek megszüntetésével megállítható a fertőzés.

Az országos tiszti főorvos azt hangsúlyozta, hogy a feltételeket a fenntartónak kell megteremtenie, de minden ott dolgozónak kötelessége betartani az utasításaikat. Azt ígérte, hogy most már személyesen vizsgálja meg az otthonban folyó munkálatokat.

A Rózsa utcai otthonban is van koronavírusos eset,

de Müller szerint 10 alatt van a fertőzöttek száma. Azért, hogy csökkentsék az idősotthonban lakók megfertőződésének kockázatát, kétmillió maszkot és hárommillió védőkesztyűt küldenek ki az intézményekhez. A tiszti főorvos ismertette a számokat is:

  • 980-ra emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma
  • 8-an haltak meg egy nap alatt a koronavírus miatt, mindannyian krónikus betegségben szenvedtek
  • összesen 66 áldozata van a koronavírusnak Magyarországon
  • 96-an gyógyultak ki a betegségből
  • 5-en kerültek le a lélegeztetőgépről és az intenzív osztályt is elhagyhatták
  • 58-an vannak lélegeztetőgépen, őket több intézményben kezelik

A húsvéti nagytakarítással kapcsolatban azt tanácsolta, hogy amit lehet, hipóval fertőtlenítsenek, mert a vírus nagyon érzékeny a klórra. Azt a felületet, amit nem lehet így tisztítani, vírusölővel érdemes kezelni, a rongyokat, szivacsokat pedig egy használat után ki kell dobni. 

Folyik a védőeszközkészlet utánpótlása

32 kórházba szállítanak ki védőfelszereléseket, de a háziorvosoknak és a sürgősségi fogorvosoknak is 520 ezer sebészi maszkot juttatnak el a kormányhivatalokon keresztül - jelentette be Lakatos Tibor. Az operatív törzs szóvivője ismertette, hogy egy hongkongi és 3 kinai védőfelszerelés-szállítmány érkezett.

Egy nap alatt 860 házi karantént rendeltek el egy nap alatt, ezzel 16000 fölé emelkedett az otthonmaradásra kötelezettek száma. 71 figyelmeztetés, 441 bírság és 541 feljelentés született a karanténszabályok megszegéséért.

4539 figyelmeztetés, 5000 helyszíni bírság és több mint 1000 feljelentés született a kijárási korlátozások megszegése miatt. Többeket azért büntetnek meg Lakatos szerint, mert olyan dolgokra hivatkoznak ellenőrzés alatt, amik nincsenek felsorolva alapos indokként a kormányrendeletben.