Orbán: május 4-től új szabályok jönnek

Orbán: május 4-től új szabályok jönnek

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, a hallgatókhoz hasonlóan ők is csak figyelik a tudósokat és a virulógusokat – idézi az Index Orbánt. A kormányfő szerint jobb, ha nem válik mindenki „botcsinálta” járványügyi szakemberré.

A Soros-ösztöndíjas miniszterelnök azt is kijelentette

május 3. után új kijárási szabályokat fognak alkotni, mert a védekezés új szakaszába lépünk majd, és újraindíthatjuk Magyarországot,

majd hozzátette, speciális szabályok fognak vonatkozni a veszélyeztetettekre.

A kormányfő azt is elmondta, ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, nem tudjuk megállítani, akkor valóban tízezer kórházi ágyra szükség lehet.

Egyetlen magyar emberről, (...) egyetlen beteg emberről sem mondunk le

– jelentette ki.

Orbán szerint három dolgot tudunk biztosan:

  • a koronavírusnak van egy korspecifikuma, az idősebb korosztálynál jelentkeznek a súlyosabb tünetek,
  • életkoruktól függetlenül fenyegeti a koronavírus a krónikus betegeket is,
  • Budapesten és a nagyvárosokban más szabályokat kell alkalmazni, mert a tömeges megbetegedések ezeken a helyeken fordulhatnak elő.

A Soros-ösztöndíjas miniszterelnök az interjúban kerek perec kijelentette: május 4-től

általános, állandó szabályok jönnek, a polgármesterek eddigi hétvégi szigorító lehetőségeit várhatóan megkapják májustól állandó jogkörként.

Az interjúban felbukkant Soros György neve is. A Soros-ösztöndíjas kormányfő úgy vélte, a Magyarországot ért kritikák mögött a legtöbb esetben Soros György áll. A miniszterelnök szerint Soros a héten tette közzé a második tervét, ami az egész Európai Uniót veszélyezteti, mert eladósítaná úgy, hogy „egész életünkben fizethetnénk az árát”.

Csaknem másfélszeresére ugrott a devizában fennálló államadósság, nő az árfolyamkockázat

Sikeresnek ítélte a mai devizakötvény-kibocsátást Varga Mihály pénzügyminiszter. Magyarország kedvező kamatozás és magas befektetői érdeklődés mellett összesen 2 milliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket - jelentette be a tárcavezető a Portfolió tudósítása szerint. Mint arról tegnap beszámoltunk, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) 1 milliárdról 4 milliárd euróra emelte a devizakötvény-kibocsátási keretet.